Almelo1 stelde 10 vragen aan de voorzitter van IJsbaan Almelo, Marc de Wit. Hij is sinds twee jaar voorzitter van de stichting IJsbaan Almelo. “Wij beheren het bijbehorende clubhuis waar ook door een aantal andere sportverenigingen van gebruikt gemaakt wordt en zorgen er met elkaar voor dat de ijsbaan er weer goed bij ligt mocht het gaan vriezen. Dat laatste hebben we de laatste jaren natuurlijk te weinig gehad. Ik ben er ook bang voor dat het dit seizoen ook niet gaat lukken”, aldus Marc de Wit.
1) Hoe ligt de schaatsbaan van jullie er bij?
“De schaatsbaan ligt er mooi en zonnig bij. Ik verwacht niet dat er dit jaar nog geschaatst zal kunnen worden op de ijsbaan. Het wordt eind van de week alweer warmer”.
2) Zijn jullie voorbereid op een korte of langere periode met vorst overdag en ’s nachts?
“Met ons team zijn wij altijd voorbereid. Eind november gaat het water op de baan, wordt alles gecontroleerd en schoongemaakt. Daarna is het vooral hopen op een mooie vorstperiode. Deze hebben we de laatste jaren helaas niet veel gehad”.
3) Wat is er allemaal nodig om de baan in gereedheid te brengen?
“Niet veel. Een weiland aan de Sluiskade waarop wij het water pompen en daarna een flinke vorstperiode. Het clubhuis wordt niet alleen voor en door de ijsbaan gebruikt maar is het hele jaar in gebruik bij verschillende sportclubs. Dus het clubhuis is altijd in staat van paraatheid!”.
4) Wanneer besluiten jullie de baan te openen en wanneer niet? / Hoe lang moet het overdag en ’s nachts gevroren hebben?
“Eind november gaat het water erop en rond 1 maart pompen we het water terug het kanaal in. Om tot een mooie ijsvloer te komen zijn de volgende voorwaarden van belang: In totaliteit 24 graden onder nul in een periode. Drie dagen/nachten van min 8 is prima maar het mag dan overdag niet gaan dooien. Het liefst ook geen sneeuw want dat werkt als een warme deken over het ijs. Mooi droog en helder vriesweer is het beste”.
5) Hoeveel vrijwilligers zijn er bij jullie vereniging betrokken?
“Op dit moment bestaat het bestuur uit zo’n 8 personen. Als er ijs ligt en er moet sneeuw geschoven worden, dan doen we een beroep op onze vrijwilligers. Laatste sneeuwschuifavond twee jaar geleden hadden we zo’n 20 vrijwilligers die ons hielpen met schuiven”.
6) Kunnen jullie altijd beschikken over voldoende vrijwilligers als er geschaatst kan worden? “Ja, dat is geen probleem. Via de sociale media en de contacten hebben we vaak meer vrijwilligers dan materiaal.
7) Hoe maken jullie bekend dat er eventueel geschaatst kan worden? “Via onze website en facebook”.
8) En wanneer is de ijsbaan voor het laatst open geweest?
“Twee winters geleden, ik dacht dat het toen voor 2 of 3 dagen was”.
9) Wat doen jullie voor de veiligheid voor de schaatsers?
“Wij zorgen voor een zo’n goed mogelijke ijsvloer. Daarnaast is er een 400 meter baan voor de snelle schaatsers en schaatsen de kinderen aan de zijkant of in het midden. Uiteindelijk is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid, wij kunnen niet alles in de gaten houden”.
10) Wat is de toegangsprijs en wat kunnen de bezoekers in de kantine eten en/of drinken?
“Dit seizoen 3 euro voor kinderen tot 14 en 5 euro voor de ouderen. De welbekende koek en zopie’, we schenken geen alcohol”.
Weergaven: 19