Wijkcentrum De Trefhoek per direct gesloten op last van curator

vandaag om 18:52 Aangepast vandaag om 18:59 3 minuten leestijd

Wijkcentrum De Trefhoek in Sluitersveld moet met onmiddellijke ingang de deuren sluiten. Dat heeft de curator op maandag 30 juni laten weten aan het bestuur van de stichting. Hoewel het faillissement nog niet formeel is uitgesproken, is sluiting bij een aangevraagd faillissement verplicht. De komende twee weken blijft het gebouw sowieso dicht, terwijl de curator onderzoekt wat er nog mogelijk is voor de toekomst van het wijkcentrum.

Sluiting op last van curator
Coördinator Yvette Schütte van stichting De Trefhoek bevestigt dat de curator de directe sluiting heeft opgelegd. Hoewel de stichting eerder liet weten dat het centrum “waar mogelijk nog open zou blijven”, is die ruimte nu verdwenen. In de komende weken onderzoekt de curator onder meer of er een doorstart mogelijk is, of dat een definitieve afwikkeling onvermijdelijk is.

“De sluiting is verplicht zodra er een curator is aangesteld,” aldus Schütte. “We kunnen niets anders doen dan afwachten wat er gebeurt.”

Eerdere berichtgeving: conflict tussen partijen
De sluiting komt na weken van spanningen en mislukte onderhandelingen tussen de gemeente Almelo, het kerkbestuur van de St. Jorisparochie en het bestuur van De Trefhoek. De stichting kampte al langer met financiële problemen en bood het pand begin dit jaar aan de gemeente aan voor een symbolisch bedrag van één euro. De gemeente wilde het gebouw overnemen en investeren in een verbouwing, maar die plannen liepen spaak toen een oude leveringsakte uit 1960 opdook. Daarin is vastgelegd dat de parochie recht van eerste koop heeft.

Over en weer beschuldigingen
De St. Jorisparochie stelt dat de gemeente had moeten weten van de akte en verwijt de gemeente dat zij De Trefhoek “bewust in de richting van een faillissement” heeft geduwd door het structureel verlagen van de subsidie. Ook werd het gemeentelijke bod “niet serieus” genoemd.

De gemeente spreekt dat tegen en stelt dat juist geprobeerd is De Trefhoek te redden. Zo werd een overnameplan opgesteld, inclusief schuldensanering, subsidie en personeelsbehoud. Volgens de gemeente weigerde de parochie vervolgens elk tegenbod te doen en trok de gemeente zich daardoor terug.

Het kerkbestuur maakte later formeel gebruik van het recht van eerste koop. Wat zij precies met het pand willen, is nog onduidelijk.

Reactie De Trefhoek: ‘Geen steun van parochie’
De stichting achter De Trefhoek liet eerder weten dat zij de parochie niet als serieuze partner zag. Volgens het bestuur had het kerkbestuur geen plannen om de maatschappelijke functie voort te zetten en bood het slechts het bedrag dat in de oude akte stond (ca. €13.000). Daarbij zou het pand daarna alsnog verkocht worden, aldus de stichting.

Ook stelde het bestuur dat de gemeente hen steeds op de hoogte hield, bleef subsidiëren en bereid was het wijkcentrum te behouden. Pogingen tot overleg met de parochie zijn volgens De Trefhoek nooit van de grond gekomen.

Wat nu?
De curator onderzoekt de komende weken of er mogelijkheden zijn voor een herstart of overname. Tot die tijd is het pand gesloten. Activiteiten, koffiemomenten en andere bijeenkomsten komen daarmee tijdelijk stil te liggen.

Wat er daarna gebeurt, hangt af van meerdere factoren: de financiële afwikkeling van het faillissement, mogelijke onderhandelingen met de gemeente of andere partijen, en de houding van het kerkbestuur ten aanzien van het pand.

Almelo1 blijft de ontwikkelingen volgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via info@almelo1.nl.