Wie kent hem niet: Dirk Groot, de Zwerfinator

vandaag om 11:55 4 minuten leestijd

Dirk Groot strijdt tegen zwerfafval.

Je ziet hem vaak op sociale media of in het nieuws: Dirk Groot, beter bekend als de Zwerfinator. Deze afvalexpert raapt dagelijks blikjes, flesjes en andere troep van straat. Niet voor de lol, maar om verandering af te dwingen. Want volgens hem kunnen winkels en supermarkten veel meer doen om zwerfafval te voorkomen. En ook inwoners van Almelo kunnen helpen.

Welke merk en welke winkel?
Troep komt vaak van bekende winkels.
De Zwerfinator weet precies welk merk en welke winkel verantwoordelijk is voor het afval op straat. Hij heeft een enorme database van meer dan een miljoen foto’s van zwerfvuil, compleet met locatie, merk en materiaal.

Waarom niet gewoon papieren zakken?
Wat blijkt? Veel afval komt van supermarkten en snackverpakkingen. Denk aan plastic zakjes voor croissantjes of frikandelbroodjes van de bake off-afdeling. “Die eet je vaak buiten op. En dan zie je ze terug op straat,” zegt Groot. “Waarom niet gewoon papieren zakken gebruiken, zoals in Frankrijk?”

Drinkkartons
“Winkels, neem je verantwoordelijkheid”.
Volgens Dirk kunnen ook Almelose supermarkten en winkels hun macht gebruiken. Ze kunnen druk zetten op leveranciers voor betere, afbreekbare verpakkingen. En stoppen met producten waar geen statiegeld op zit, zoals drinkkartons met water.

Groot: “Supermarkten hebben veel invloed. Ze kunnen zeggen: ‘Wij verkopen dit niet meer zolang het in plastic zit.’ Lidl doet het al deels. Andere ketens blijven hangen in greenwashing.” (ze doen zich groener voor dan ze zijn, red)

Inwoners van Almelo kunnen ook helpen
Natuurlijk moeten consumenten hun afval niet op straat gooien. Maar ook als inwoner van Almelo kun je meer doen:

  • Gooi je afval in de juiste bak

  • Gebruik herbruikbare zakjes en flessen

  • Spreek elkaar aan op gedrag

  • Doe mee met opruimacties

“Nu loop ik met een mandje”
En wie weet: misschien voel jij je ook ineens de Zwerfinator als je iets van straat raapt.
Statiegeld werkt, maar kan beter. Sinds er statiegeld zit op kleine flesjes en blikjes, ziet Dirk 70 tot 80 procent minder afval van deze items op straat. “Ik liep eerst met een bolderkar, nu met een mand,” zegt hij. Toch is hij kritisch: “Er zijn te weinig inleverpunten. Er staat vaak maar één automaat in een supermarkt, terwijl je nu vier keer zoveel moet inleveren.”

Ook vindt hij het vreemd dat winkels als Kruidvat, Hema en Action géén statiegeld hoeven in te nemen. “Dat moeten we in Nederland echt beter regelen.”

Dirk heeft allerlei ideeën die ook in Almelo kunnen werken:

  • Recyclewinkels of ‘circulatiehubs’ in elke wijk

  • Verpakkingen verbieden waar goede alternatieven voor zijn (zoals plastic patatbakjes)

  • Bedrijven laten betalen naar hoeveel troep ze veroorzaken

  • Statiegeld verhogen zodat het écht loont om in te leveren

Van vader naar Zwerfinator
Dirk werd Zwerfinator toen hij met de kinderwagen liep en schrok van de troep in zijn wijk. Hij begon met opruimen en raakte betrokken bij campagnes. Inmiddels werkt hij samen met gemeenten, Rijkswaterstaat én gebruikt hij slimme technieken zoals AI en data-analyse.

Hoe is de naam Zwerfinator ontstaan?
De naam Zwerfinator ontstond toen hij onderweg was met de auto en het op Radio538 over de Terminator ging. Na een korte plaspauze raapte hij een blikje op, een ‘zwerfie’. ‘En ik zat nog met Terminator in mijn hoofd. Toen werd dat dus Zwerfinator en dat kon ik mooi als alter ego gebruiken”, aldus Dirk.

Tijd voor actie in Almelo
“Ook Almelo is een mooie stad. Laten we die samen schoon houden, evenals alle andere steden in Nederland. Supermarkten, winkels én inwoners hebben daar een rol in. Minder afval betekent minder opruimen, lagere kosten en een fijnere leefomgeving”, aldus Dirk.

Inwoners van Almelo kunnen zelf voor minder plastic kiezen, rommel in de afvalbakken gooien en elkaar aanspreken. Of zelf een beetje Zwerfinator worden. 🟢 Wil je meedoen of heb je een idee? Meld het bij de gemeente of doe mee aan een opruimactie in jouw buurt.

(Bron: Bart Lelieveld in Distrifood)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via info@almelo1.nl.