Vaak vind je ze al ver vóór het aanbreken van de lente in de schappen van de supermarkt: paaseitjes. Veel Nederlanders vieren Pasen met een lekker ontbijt en een chocoladehaas toe. Maar wat hebben de paashaas en zijn gekleurde eieren met de wederopstanding van Jezus te maken?
Voorspelling
Waarschijnlijk niets. Met Pasen herdenken christenen dat Jezus na zijn kruisiging opstond uit de dood, een belangrijke gebeurtenis binnen het christendom. Met Jezus’ wederopstanding ging namelijk een Bijbelse voorspelling in vervulling: Jezus Christus, of de Messias, herrees en zou daarmee eeuwig leven schenken aan een ieder die in hem gelooft.
Veertig dagen
In Nederland wordt Pasen verspreid over twee dagen gevierd: op de zondag en maandag na de eerste volle maan in de lente. Op Eerste Paasdag eindigt de vastenperiode, die veertig dagen duurt. Op deze dag wordt de wederopstanding van Jezus gevierd, die twee dagen eerder, op Goede Vrijdag, gekruisigd werd. Omdat zondag een rustdag is, werd Tweede Paasdag ingevoerd. Zo kunnen christenen Pasen vieren zonder daarvoor de zondagsrust te verstoren.
Zonsopkomst
Christenen vieren Pasen op allerlei verschillende manieren. Zo is er de protestantse ochtenddienst – die bij zonsopkomst begint – en de katholieke paaswake in de nacht van paaszaterdag. Orthodoxe christenen vieren Pasen dertien dagen later, omdat hun godsdienst niet op de gregoriaanse, maar de juliaanse kalender is gebaseerd.
Opvoedkundig
In de loop van de jaren zijn veel van de paastradities veranderd, veelal onder invloed van andere, heidense lentefeesten. Zo symboliseert het bezoek van de paashaas het aanbreken van de lente, en staan zijn gekleurde eieren voor nieuw leven. Volgens sommigen zou deze traditie al in de laatste eeuw vóór Christus zijn ontstaan en zijn oorsprong in Germaanse gebruiken vinden. Later zou de paashaas een meer opvoedkundige rol krijgen: net als bij Sinterklaas hoefden alleen brave kinderen op zijn eieren te rekenen. Inmiddels is de paashaas gelukkig een stuk minder streng. Maar zijn precieze herkomst is nog altijd onderwerp van discussie.
Weergaven: 13