Vogels voeren in de wintertijd: ja of nee?

Leestijd: 3 minuten

Inwoners van Almelo voeren graag de vogels in hun tuin, ook in de wintertijd. En juist over het voeren van vogels in de wintertijd bestaat de meeste onduidelijkheid.

Regen en sneeuw
Want moet je nu bijvoeren of niet? Het is een feit dat vogels In de winter veel extra energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Van december tot februari voer je vetrijke producten (vetbollen, pindaslingers, pindakaas, halve kokosnoten) en mag je voedertafel goed gevuld zijn. De vetrijke producten laat je achterwege als de temperaturen niet meer schommelen rond het vriespunt. De winter is dus de meest aangewezen periode om de vogels in je tuin te voederen, want insecten verdwijnen onder de grond en bessen zijn geplukt. Regen en sneeuw maken het moeilijk om zaden te vinden. Bovendien zijn de dagen korter en is er dus minder tijd om voedsel te zoeken. Ook vinden ze veel minder voedsel in deze periode.

Ondiepe schaal
Water is even belangrijk als voedsel voor vogels, zeker in de winter. Wanneer het gesneeuwd heeft, komen vogels aan vocht door van de sneeuw te pikken. Maar bij vorst help je hen door een bakje water buiten te zetten, voeg echter niets toe. Vervang het water liever regelmatig zodat het niet dichtvriest. Het beste vogelbad of drinkplaats is een ondiepe schaal die je op een open, overzichtelijke plek in de tuin zet. Vul die regelmatig met vers water. Reinig ze met heel heet water en een borstel. Gebruik geen chemische producten.

Zelf vetbollen maken
Smelt 0,5 kg ongezouten vast vet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet te heet. Voeg al roerend een mengsel van ca. 120 g gebroken hennepzaad en 50 g zonnebloempitten aan toe. Voeg eventueel het vogelvoer van je favoriete vogels toe. Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton, een theeglas of een halve kokosnoot. Voordat de brij stolt, leg je er een stevige katoenen draad in die er ruim bovenuit steekt (om de vetbol op te hangen). Zodra de massa hard is geworden, kan je hem ophangen. Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen: hou een glas of blik even in heet water, dan komt de vetbol gemakkelijk los. (bron: www.natuurpunt.be)

Weergaven: 0