Er zijn twee Stolpersteine geplaatst aan de Deldensestraat. Dat gebeurde op vrijdag 20 december voor twee woningen met de huisnummers 42 en 52.
Actief in het verzet
Ze zijn bedoeld voor de broers Berend en Johannes van Dooren. Zij waren in de tweede wereldoorlog actief in het verzet en dat heeft ze het leven gekost. Stolpersteine zijn kleine betonnen gedenkstenen met een messing plaatje waarin allerlei gegevens van het slachtoffer van het Nazi regime zijn gestanst: de naam, geboortedatum, deportatie of arrestatiedatum, overlijdensdatum en plaats van overlijden.
Joodse onderduikers
De steen wordt gelegd in het trottoir voor de woning waar het slachtoffer het laatst vrijwillig heeft gewoond. Veelal waren zij van Joodse afkomst, maar het gaat ook om verzetsstrijders, Roma, Sinti en homoseksuelen. De huidige bewoners van het betreffende pand worden van de plaatsing op de hoogte gesteld. De gebroeders van Dooren waren actief in het verzet en verleenden ook onderdak aan joodse onderduikers. In de verzetsheldenbuurt in het Sluitersveld is een straat naar hen vernoemd. De plaatsing van deze Stolpersteine is een initiatief van de werkgroep Stolpersteine Almelo van Stichting Levend Verleden Oost Nederland.
Emotioneel beladen
Zij hebben in Almelo al 215 Stolpersteine geplaats voor Joodse – en verzetsslachtoffers. Bij de plaatsing door Harrie Reekers waren nabestaanden uit Almelo Den Haag, Amsterdam en Utrecht, buurtbewoners en van de werkgroep Stolpersteine Joop Israel, aanwezig. Er zijn bloemen bij de Stolpersteine. Kleinzoon Berend van Dooren, die naar zijn opa is vernoemd, noemde het een emotioneel beladen moment. Zijn vader sprak er liever niet over, vond het beter om te zwijgen. Nu komt alles toch naar boven, aldus Berend van Dooren.
Eerbetoon aan Joden
Deze ‘struikelstenen’ zijn ontworpen door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, als eerbetoon aan alle joden die door de nazi’s zijn vermoord. “Het idee is dat je gedachten over deze geschiedenis struikelen’’, aldus Joop Israel. Hij is initiatiefnemer van de Stolpersteinegroep Almelo. De Joodse gemeenschap in Nederland vormt nu een heel kleine groep van 30.000 mensen. Almelo kent nog 6 joodse gezinnen en de synagoge is inmiddels gesloten. In 2025 worden de laatste 50 Stolpersteine in Almelo geplaatst.
De stenen aan de Westerstraat 4
Weergaven: 0