Het nieuwe stadhuis van Almelo bestaat dit jaar tien jaar. In 2015 trok de gemeente erin; inmiddels is het gebouw niet meer weg te denken uit het stadsbeeld.
Wat ooit begon als een omstreden bouwproject, is uitgegroeid tot een herkenbare, duurzame en dagelijks gebruikte plek voor duizenden inwoners en medewerkers.
Veel discussie over de kosten
De plannen voor een nieuw stadhuis zorgden in de jaren vóór de bouw voor flink wat discussie. In 2012 bleek uit een onderzoek van Elsevier dat Almelo op de vierde plaats stond van duurste stadhuizen van Nederland, gerekend per inwoner: ruim € 800 per Almeloër. Veel inwoners vonden dat dit geld beter aan andere zaken besteed kon worden.
Gemaakt door en voor Almelo
Toch werd het stadhuis gebouwd. De ontwerper was Vincent van der Meulen, architect bij bureau Kraaijvanger en geboren in Almelo. De bouw werd uitgevoerd door bouwcombinatie Koopmans – J.P. van Eesteren. Het gebouw is 49 meter hoog, telt 20.000 vierkante meter, en biedt ruimte aan 493 flexibele werkplekken. Bezoekers kunnen parkeren op het dak van de plint (100 auto’s) of hun fiets kwijt in de fietsenstalling met 350 plaatsen. De totale investering bedroeg ruim 58,7 miljoen euro.

Eerste kijkje: Dag van de Bouw
Op 24 mei 2014 kregen inwoners al een voorproefje tijdens de landelijke Dag van de Bouw. Maar liefst 1.161 mensen kwamen kijken naar de trouwzaal, de raadszaal en de kantoorverdiepingen. Er werden zelfs achttien proefhuwelijken gesloten. Ook architect Van der Meulen gaf die dag presentaties aan bezoekers.
In gebruik én geopend in 2015
De gemeente betrok het gebouw op 21 februari 2015. De officiële opening volgde op woensdag 27 mei 2015. Tijdens die ceremonie onthulde burgemeester Jon Hermans samen met basisschoolleerlingen en het meisje Roos (uit de stadsmusical Van Katoen en Nu) een bijzonder detail: Artikel 1 van de Grondwet, gebeiteld in de wand van de vide in de hal. Een sterk symbool voor gelijkheid en openheid.
Een feestweek werd geschrapt na politieke druk om het soberder te houden. Inwoners konden wel meedenken over de invulling van het bescheiden openingsprogramma.
Rood-wit en herkenbaar
Het stadhuis valt op door zijn rood-witte gevelpanelen, die passen bij het Twenthecentrum en de huizen aan de Haven Noordzijde. In het stucwerk zijn drie ruiten verwerkt: een subtiele verwijzing naar het gemeentewapen van Almelo. De combinatie van glas, stuc en staal zorgt voor een moderne maar warme uitstraling.

Duurzaam gebouwd
Bij oplevering kreeg het gebouw het keurmerk BREEAM-NL Excellent, met een score van 77,81 procent. Het stadhuis is onder meer voorzien van:
-
Warmte- en koudeopslag in de bodem,
-
Goede isolatie en slimme ventilatie,
-
Veel daglicht en LED-verlichting,
-
Een groen parkeerdek bovenop de plint.
Het gebouw werd ontworpen met het oog op duurzaamheid, comfort én flexibiliteit in werken.
Tien jaar later: dagelijks in gebruik
Inmiddels is het stadhuis volledig ingeburgerd. Inwoners komen er dagelijks langs voor paspoorten, vergunningen of bruiloften. Ambtenaren en raadsleden werken er op flexplekken of in de raadszaal. En in de publiekshal is ruimte voor een kop koffie of gewoon een goed gesprek.
Wat begon met twijfels en stevige debatten, is nu uitgegroeid tot een functioneel en herkenbaar gebouw, midden in de stad.