Steeds drukker op het stroomnet: waarom dit ook iedereen in Almelo aangaat

vandaag om 11:55 3 minuten leestijd

Net als een file: het stroomnet zit vol

Het elektriciteitsnetwerk in Nederland, en dus ook in Almelo, raakt overvol. Dat kun je vergelijken met een file op de snelweg. Er is simpelweg te weinig ruimte op het net voor al het gebruik én de teruglevering van stroom. Dat noemen we netcongestie. Dit zorgt voor wachttijden bij bedrijven en vertraging bij bijvoorbeeld woningbouw en verduurzaming.

We gebruiken én leveren steeds meer stroom
“Onze samenleving verandert snel. We koken en verwarmen vaker elektrisch, rijden steeds meer in elektrische auto’s en leggen massaal zonnepanelen op onze daken. Maar het net kan die groei nauwelijks aan. Niet alleen de vraag naar elektriciteit groeit, ook de teruglevering (bijvoorbeeld via zonnepanelen) neemt toe. En dat zorgt voor overbelasting”, aldus de 14 Twentse gemeenten die samenwerken in de RES. 

Wat betekent dit voor Almelo?
Voor Almelo betekent dit dat nieuwe bedrijven, woningen of duurzame plannen soms moeten wachten op een aansluiting. Ook inwoners kunnen hier gevolgen van merken, zoals vertraging bij het plaatsen van laadpalen of zonnepanelen.

De oplossing? Meer kabels, meer transformatorhuisjes en slimmere manieren van gebruik. Maar dat kost tijd en geld.

Verspreid stroomgebruik over de dag
“Een belangrijke oplossing is om ons stroomgebruik beter te verspreiden over de dag. Dus niet allemaal tegelijk koken, laden of wassen. Ook helpt het om zelf opgewekte stroom direct te gebruiken, bijvoorbeeld door je elektrische auto op te laden als de zon schijnt. Dan hoeft de stroom niet eerst het net op”, zo stellen de 14 gemeenten.

Gemeente en netbeheerders werken samen
Netbeheerders zoals Enexis, Cogas en TenneT zijn hard aan het werk om het netwerk uit te breiden. Voor Overijssel worden 30 bestaande hoogspanningsstations vergroot en 6 nieuwe gebouwd. Ook in woonwijken, zoals in Almelo, zijn extra leidingen en transformatorhuisjes nodig.

De gemeente Almelo werkt hierin samen met andere Twentse gemeenten. Samen maken zij plannen om iedereen van genoeg stroom en warmte te kunnen voorzien – nu én in de toekomst.

Ook gas- en warmtenetten veranderen
Niet alleen het stroomnet moet op de schop. Ook de gasleidingen en nieuwe warmtenetten vragen aandacht. In stedelijke gebieden is een goed werkend warmtenet belangrijk om huizen duurzaam te verwarmen. Dat betekent dat tot 2050 vrijwel elke straat in Almelo open moet om leidingen aan te leggen of te vervangen.

Wat kun jij doen als inwoner van Almelo?

  • Gebruik stroom slim: probeer je apparaten op verschillende momenten te gebruiken.

  • Gebruik je eigen stroom meteen: zet bijvoorbeeld de wasmachine aan als de zon schijnt.

  • Denk vooruit: laat je goed informeren als je plannen hebt voor zonnepanelen, een warmtepomp of een elektrische auto.

(Ook) Almelo moet zich voorbereiden
“De komende jaren wordt het druk onder onze voeten. Er komen kabels, buizen en leidingen bij. Dat gaat iedereen in Almelo raken. Daarom is het belangrijk dat we als stad en inwoners nu al meedenken en meedoen. Zo zorgen we ervoor dat we straks allemaal genoeg warmte en stroom hebben”, aldus de Twentse gemeenten.

(Bron: Regionale Energie Strategie Twente)

Voor meer info: https://www.energiestrategietwente.nl/

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via info@almelo1.nl.