De gemeente Almelo zet een nieuwe stap in de herontwikkeling van de binnenstad. Het college vraagt de gemeenteraad om 570.000 euro beschikbaar te stellen voor de verdere uitwerking van het gebied Stadskade. Dit bedrag is nodig voor onder andere haalbaarheidsstudies en het opstellen van een stedenbouwkundig plan.
Nieuwe fase in herontwikkeling binnenstad
Na eerdere projecten zoals Haven-Zuid, het terugbrengen van water in de binnenstad, en het opnieuw inrichten van het marktplein, is Stadskade het volgende gebied dat aangepakt wordt. De ambitie is om het gebied te transformeren tot een levendig waterfront aan beide zijden van het water.
Het voorbereidingskrediet van 570.000 euro is bedoeld voor het opstellen van:
- een stedenbouwkundig programma van eisen
- haalbaarheidsstudies
- een stedenbouwkundig plan met grondexploitatie en fasering
Deze voorbereidingen zijn noodzakelijk om straks te kunnen starten met de daadwerkelijke herontwikkeling.
Dekking uit reserve stadsontwikkeling
Omdat de kosten in deze fase nog niet kunnen worden terugverdiend via bijvoorbeeld de verkoop van grond of woningen, stelt het college voor om het bedrag te dekken uit de bestaande reserve stadsontwikkeling. Deze reserve is speciaal bedoeld voor dit soort binnenstedelijke projecten.
Complex project met veel belangen
De herontwikkeling van Stadskade is volgens het college complex vanwege de ligging, de vele grondeigenaren en de uiteenlopende belangen. Er wordt daarom ingezet op een integraal plan dat breed gedragen wordt.
Wat gaat er nu gebeuren?
Als de raad akkoord gaat, start de gemeente direct met de voorbereidingen. De resultaten vormen de basis voor concrete plannen en keuzes in een volgende fase van de gebiedsontwikkeling.
Toelichting
De Stadskade, een markant gebied aan de noordwestelijke entree van de binnenstad, staat op het punt om een stevige metamorfose te ondergaan. Wat nu nog bestaat uit verouderde kantoren, leegstaande winkels en gebouwen uit de jaren ’80, moet in de toekomst uitgroeien tot een visitekaartje van Almelo. De gemeenteraad speelt daarbij een actieve rol.

Van achterstand naar vlaggenschip
De huidige bebouwing aan de Stadskade doet volgens de gemeente weinig recht aan de prominente ligging. Reden voor de gemeenteraad om in oktober 2024 de motie Het Vlaggenschip van Almelo aan te nemen. Daarin wordt het college opgeroepen om hoge ambities te hanteren voor het gebied. Sindsdien is de Stadskade aangewezen als een prioritaire gebiedsontwikkeling.
Raad praat mee tijdens interactieve sessie
Om raadsleden en raadsvolgers goed te betrekken bij de plannen, organiseert de gemeente op dinsdag 2 september een interactieve sessie. De avond begint met een wandeling door het plangebied, waarbij deskundigen toelichting geven. Aansluitend wordt in groepen gesproken over belangrijke thema’s als identiteit, stedenbouw, programma en openbare ruimte.
De sessie wordt begeleid door stedenbouwkundig bureau De Zwarte Hond en het kernteam Stadskade van de gemeente Almelo. Portefeuillehouder Margreet Overmeen-Bakhuis is namens het college aanwezig.
Inbreng vanuit de stad centraal
Tijdens de sessie krijgen deelnemers een update over de voortgang van het project en wordt het stedenbouwkundig programma van eisen toegelicht. Ook het participatieproces – de manier waarop inwoners en andere betrokkenen worden meegenomen in de plannen – komt uitgebreid aan bod.
Met deze aanpak wil de gemeente de ontwikkeling van de Stadskade niet alleen ruimtelijk verbeteren, maar ook zorgen dat het gebied echt past bij de wensen en identiteit van Almelo.