“Na een grotendeels droge week waarin donderdag nog flink wat regen viel, keert het warme zomerweer weer terug. De komende dagen stijgt de temperatuur naar tropische waarden en wordt er weinig tot geen regen verwacht. Goed nieuws voor zonaanbidders, maar minder gunstig voor de waterstand in onze regio”, aldus Waterschap Vechtstromen op haar website.
Regen was welkom, maar niet genoeg
Donderdag viel er eindelijk weer een flinke plens regen, en ook op vrijdag regende het nog wat. Die neerslag kwam als geroepen, maar helaas is dat slechts tijdelijk van invloed op het watertekort. Door de hoge temperaturen die nu volgen, kan de verdamping oplopen tot wel 5 millimeter per dag – dat is gelijk aan 5 liter water per vierkante meter. Daardoor zal het neerslagtekort opnieuw toenemen en zullen grond- en oppervlaktewaterstanden snel dalen.
Maatregelen om verdroging tegen te gaan
Om het beschikbare water zo goed mogelijk vast te houden, worden stuwen op zomerpeil gehouden. Daarnaast wordt waar nodig en mogelijk extra water aangevoerd vanuit de IJssel en het IJsselmeer. Op die manier probeert men verdroging zoveel mogelijk tegen te gaan.
Kans op hevige buien en wateroverlast
Na een warme periode kunnen onweersbuien ontstaan, soms met hevige regenval. Het blijft echter lastig te voorspellen waar en hoeveel regen precies zal vallen. Als er lokaal hoosbuien optreden, kan dat leiden tot wateroverlast en zogenaamde ‘overstort’ van het riool. Daarbij komt verdund rioolwater in het oppervlaktewater terecht. Dit kan het zuurstofgehalte in het water verlagen, wat nadelig is voor vissen.
Samenwerking om vissen te redden
Waterschap en Visfederatie Oost- Nederland staan paraat om vissen die in de problemen komen, tijdig te verplaatsen naar zuurstofrijker water. De visfederatie beschikt over de juiste kennis en apparatuur om dit op een verantwoorde manier te doen. Het waterschap roept inwoners op om niet zelf vissen uit het water te halen, hoe goed bedoeld ook.
Grondwater onder normaal niveau
“De meeste grondwaterstanden in onze regio liggen momenteel onder het normale niveau voor deze tijd van het jaar. Vanwege de verwachte warmte houdt het waterschap de situatie nauwlettend in de gaten. Waar mogelijk worden stuwen extra hoog gezet om water vast te houden, maar met het huidige weerbeeld zal de grondwaterstand de komende week verder dalen”, zo meldt Vechtstromen.