Record aantal leerlingen bezoekt Opleidingsbedrijf Bouwmensen Almelo

Leestijd: 5 minuten

Bijna duizend leerlingen uit groep 7 en 8 zijn het afgelopen schooljaar op bezoek geweest bij Bouwmensen Almelo, het opleidingsbedrijf voor de bouw aan de Veldkampsweg. Opleidingsbedrijf Bouwmensen Almelo biedt basisscholen in Almelo, Tubbergen, Borne, Dinkelland en Twenterand ieder jaar opnieuw technieklessen aan voor haar leerlingen uit de groepen 7 en 8. Afgelopen week was de laatste techniekles in dit schooljaar. De teller van het aantal deelnemende kinderen eindigde op bijna duizend. Een record.

Instructiehal
Basisscholen moeten al een kleine twintig jaar extra aandacht besteden aan techniekonderwijs. Bij de invoering van die verplichting door het ministerie van onderwijs, kwam die taak voor docenten bovenop al hun andere werkzaamheden. Opleidingsbedrijf Bouwmensen Almelo stak de scholen gelijk de helpende hand toe en bood aan leuke technieklessen over het brede terrein van de techniek te verzorgen. Voor die technieklessen moeten hun leerlingen wel ‘op excursie’ naar de grote instructiehal van Bouwmensen aan de Veldkampsweg.

Vakmensen
De technieklessen begonnen ooit met een stuk of twintig verschillende opdrachtjes voor kinderen. Het timmeren van een vogelkastje bijvoorbeeld, of het metselen van een minischuurtje en sleutelen aan hang- en sluitwerk. De leerlingen werden – en worden nog steeds – daarbij geholpen door gepensioneerde vakmensen uit de techniek en het onderwijs.

foto: Bouwmensen Almelo

Leskisten
Het concept voor deze technieklessen is door de jaren heen niet veranderd, wel is het aanbod van opdrachten (leskisten) flink uitgebreid tot bijna dertig. Bovendien zijn minder ‘populaire’ opdrachtjes ingewisseld voor veel aansprekender leskisten. De keuze is dus reuze voor de kinderen en dat is ook net de bedoeling van Bouwmensen Almelo. De technieklessen moeten de basisschoolleerlingen namelijk niet alleen warm maken voor een technische opleiding in de toekomst, maar hen ook leren dat techniek heel veel meer inhoudt dan huizen bouwen, leidingen trekken en stopcontacten aanleggen. Daarom kunnen de jonge deelnemers aan die technieklessen ook kiezen uit populaire opdrachten als een zeilwagen bouwen, een blokhut(je) maken, een zenuwspiraal en een bibberbeest samenstellen, het betegelen van een spiegel, armbanden en telefoonhouders maken en opdrachtjes die wat leren over duurzame energie.

Tevredenheid
De lesochtend- of middag wordt altijd even onderbroken voor een pauze met drinken en wat lekkers. Anders dan op een gewone schooldag vinden heel veel kinderen het leuker om door te gaan met hun opdracht, dan te stoppen. Alles wat tijdens de technieklessen wordt gemaakt, mogen de kinderen ook mee naar huis nemen. In de voorgaande jaren schommelde het aantal leerlingen dat naar Bouwmensen Almelo kwam rond de 750. Dit jaar wordt afgesloten met bijna 1000 kinderen. Ook het aantal scholen dat meedeed nam toe van 36 en 38 in de afgelopen schooljaren, naar 44 dit jaar. Tot grote tevredenheid van directeur Robert Herman van Bouwmensen Almelo. Hij schat in dat alle landelijke aandacht voor MBO onderwijs, techniek en maakberoepen een positieve invloed heeft gehad.

ROC van Twente student Samuël Batenburg heeft onlangs goud gewonnen tijdens Skills The Finals

Klik hier voor de video van Samuël: https://www.youtube.com/watch?v=qZ_kS09Jkc8

Krappe arbeidsmarkt
Maar ook het enthousiasme van kinderen over de technieklessen (standaardreactie): ‘Dit is heel erg leuk’) en de positieve ervaringen van ouders en leerkrachten die meekomen, zullen volgens Herman een rol hebben gespeeld. Wat ook de redenen zijn, hij is blij met de grote belangstelling voor de technieklessen. ‘Want als dit doorzet, dan komen uiteindelijk ook meer kinderen op latere leeftijd naar Bouwmensen toe om het vak van timmerman, metselaar of tegelzetter te leren – maar belanden ook in andere technieksectoren. En dat is heel gunstig. Want de arbeidsmarkt blijft heel erg krap.’ Bijna duizend kinderen in een jaar is fantastisch, vindt Herman en hij zou nog wel meer leerlingen willen ontvangen. ‘Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we wel een beetje aan onze max zitten met dit aantal’, aldus Herman.

Weergaven: 6