De gemeenteraad van Almelo besprak dinsdagavond de Perspectiefnota 2026–2029. In dat document zet het college de lijnen uit voor de komende jaren.
Terwijl er wordt gesproken over ambities, investeringen en bezuinigingen, maken veel raadsleden zich zorgen over wat dit betekent voor de mensen in de stad.
Nieuw gezicht in de raad
De vergadering begon met de tijdelijke installatie van Harrie Korte als raadslid namens de Partij Vrij Almelo. Hij vervangt fractievoorzitter Harry de Olde, die wegens ziekte tijdelijk is teruggetreden. Gert Vermeulen van de commissie geloofsbrieven gaf aan dat er “geen onvolkomenheden” waren. Korte legde de eed af en werd met applaus ontvangen.
Zorgen om zorg en bestaanszekerheid
De PvdA trapte de algemene beschouwingen af met een oproep om ongelijkheid aan te pakken. Fractievoorzitter Jorien Geerdink: “Er is kansarmoede in veel wijken. We willen investeren in gelijke kansen, niet in overleven.” De partij diende een motie in om de zogenoemde Kleinsma-gelden volledig te besteden aan gezinnen in armoede.
Ook de ChristenUnie maakte zich zorgen over de bezuinigingen op jeugdzorg en de Wmo. “De oproep tot zelfredzaamheid is begrijpelijk, maar mag geen excuus zijn om mensen aan hun lot over te laten,” zei fractievoorzitter Elise Klaasen.
De SP wees op de gevolgen van marktwerking in de zorg. “Duur, inefficiënt en fraudegevoelig,” aldus Frits Akse. “We hebben een betrouwbare overheid nodig.”
De Partij Vrij Almelo bracht het terug naar de dagelijkse realiteit van inwoners. “Wat als iemand geen netwerk heeft? Hoe ondersteunen we dan?” vroeg Harrie Korte zich af. De partij pleitte voor meer visie en meer aandacht voor onderwerpen als woningnood, middeninkomens en dierenwelzijn.
Nadruk op economie en keuzes maken
De VVD benadrukte economische groei. Ger Vermeulen: “De werkloosheid daalt, maar we moeten bezuinigen waar het lekt.” Hij steunde het schrappen van uitgaven in het sociaal domein, maar riep ook op tot een beter evenementenbeleid en verruiming van horeca-openingstijden.
Het CDA vroeg aandacht voor bestaanszekerheid en leefbaarheid. “13 procent van onze inwoners heeft financiële problemen,” zei fractievoorzitter Wind. Samen met de VVD diende het CDA een voorstel in voor een nieuw evenementenpodium.
Lijst Çete riep op om de stad aantrekkelijker te maken. “We verliezen jongeren als we niet investeren in horeca, cultuur en detailhandel,” aldus Uğur Çete. “We subsidiëren een voedselbank. Dat is pijnlijk.”
Meer stenen, minder groen?
GroenLinks sprak van een sobere nota. Hans Buitenweg: “We zijn niet vrolijk geworden.” De partij wees op de stijgende inhuur van externe bureaus en pleitte voor meer druk op pandeigenaren van vervallen panden.
Fractie Middelkamp vroeg om meer betaalbare woningen en sprak zorgen uit over veiligheid, de sluiting van wijkcentrum De Trefhoek en de lage verkiezingsopkomst. “Waarom benutten we kunstmatige intelligentie niet beter in het beleid?” vroeg Marcel Middelkamp.
Almelo Centraal stelde dat de gemeente verkeerde keuzes maakt. “Het adagium is: stenen, stenen, stenen,” zei Israa Abdullatif. “Waarom verdwijnen zorgvoorzieningen terwijl er geld gaat naar XL Businesspark 2?”
Wat willen de andere partijen?
Democraten.Nu wil meer samenwerking met omliggende gemeenten. Fred Gerritsen: “Met 4.100 woningen redden we het niet. Almelo moet niet het braafste jongetje van de klas blijven.”
Leefbaar Almelo sprak van een stad in disbalans. Fractievoorzitter Bert Hümmels pleitte voor pilots, fietstaxi’s, meer sociale huur en minder dure woningen. “We willen geen eenvoudige bezuinigingen die de samenleving schaden.”
D66 riep op tot meer kansengelijkheid in het onderwijs. Fractievoorzitter Jeroen Wiertz: “Te veel jongeren verlaten school zonder startkwalificatie. Hebben we geen integrale onderwijsvisie nodig?”
Forum voor Democratie sloot af met kritiek op de stijgende lasten. Wouter Ravenshorst: “Wat hebben we het toch goed, zeggen partijen. Maar ondertussen wordt alles duurder en sluiten de kroegen.”
De PVV deed niet mee aan de algemene beschouwingen.
Vervolg op donderdag
De gemeenteraad gaat donderdagavond 10 juli verder met het debat. Dan wordt gereageerd op elkaars standpunten en worden moties en amendementen besproken.