Overijssel stelt een routekaart vast om gemeenten te ondersteunen bij het ontwikkelen van beleid voor vrijkomende agrarische bebouwing (VAB), erven en bijbehorende gronden. Deze kaart bevat vijf concrete sporen om agrarische ondernemers perspectief te bieden. Het doel: het versterken van het sociaaleconomische landschap van het platteland.
Samenwerking
De routekaart helpt om leegstaande gebouwen, erven en bijbehorende gronden nieuw leven te geven, met ruimte voor landbouw, natuur en een sterke economie. Ook biedt het mogelijkheden voor betaalbare woningen in het buitengebied, op de juiste plek. Met deze aanpak geeft de provincie invulling aan het coalitieakkoord ‘Schouder aan Schouder’ en stimuleert zij samenwerkingen tussen gemeenten.
“De routekaart moet zorgen voor een platteland met nieuwe functies op logische plekken. Niet alles kan overal. We bieden toekomstkansen voor stoppers, omschakelaars en blijvers. Erfeigenaren verdienen duidelijke en eenvoudige regels – geen onnodige ingewikkeldheid. Het stimuleert ontwikkeling en leefbaarheid van het platteland”.
Gedeputeerde
Perspectief
Minstens 2.000 Overijsselse boerenbedrijven gaan de komende vijf jaar hun activiteiten (al dan niet gedeeltelijk) stoppen. De routekaart voor vrijkomende agrarische bebouwing (VAB) moet duidelijkheid en sociaaleconomisch perspectief bieden voor boeren. Nieuwe functies als woningbouw, natuurontwikkeling en multifunctionele landbouw worden hierbij gestimuleerd.
Duidelijkheid
De routekaart VAB- en Erftransformatie sluit aan bij de concept-Omgevingsvisie en legt de nadruk op experimenteren en koploperprojecten. De provincie wil samen met gemeenten direct aan de slag op deze locaties, om eigenaren van vrijkomende agrarische bebouwing en erven snel duidelijkheid te geven over de mogelijkheden.
“Ik realiseer mij dat op korte termijn ontwikkelingen lastig zijn als gevolg van de uitspraken van eind december van de Raad van State met betrekking tot vergunningverlening, maar we moeten ook op langere termijn denken. En nu ervoor zorgen dat we goed in beeld hebben wat we kunnen met deze vrijkomende agrarische gebouwen en als gemeenten en provincie hiervoor een gezamenlijke aanpak hebben.”
Gedeputeerde
Passend
Gemeenten ontvangen subsidie en ondersteuning om intergemeentelijke VAB- en erftransformatieprogramma’s op te stellen, waardoor vrijkomende agrarische bebouwing, erven en gronden een passende nieuwe bestemming krijgen. Deze gebiedsgerichte aanpak sluit aan bij woningbouw, natuurontwikkeling en economische functies zoals recreatie –> en mogelijk ook andere en nieuwe economische activiteiten op het platteland.
Toekomstbestendig
Door samenwerking over gemeentegrenzen heen worden kennis, middelen en beleid beter afgestemd, wat leidt tot efficiëntere en effectievere oplossingen. De programma’s bieden ondersteuning aan gemeenten en initiatiefnemers met aandacht voor duurzaamheid en landschapskwaliteit. Zo werken we samen aan een veilig, leefbaar en toekomstbestendig platteland.
Weergaven: 12