Henk Linker heeft onlangs de Engelse stad Salisbury bezocht waar hij het orgel in de kathedraal van Salisbury mocht bespelen. Almelo1 stelde hem 10 vragen.
1) Je bent naar Salisbury geweest. Waar ligt die plaats? Hoe heb je gereisd?
“Deze plaats ligt in het zuiden van Engeland, ten zuidwesten van Londen. Op de heenweg ben ik met de trein gegaan. Eerst van Almelo naar Rotterdam, vervolgens met de Eurostar naar Brussel en daarna met de Eurostar naar station Londen-St. Pancras. Vervolgens met de metro naar station Londen-Waterloo en daar de trein gepakt naar Salisbury. Een reis van 12 uren”.
“Op de terugweg ben ik met de trein naar de luchthaven Londen-Gatwick gereisd en daar het vliegtuig genomen naar Schiphol en tot slot met de trein weer naar Almelo”.
2) Waarvoor was je daar en voor hoe lang? Was je op uitnodiging?
“Ik verbleef 10 dagen in Salisbury en heb daar een hele week gespeeld op het grote orgel van de Kathedraal als visiting-organist. In totaal heb ik daar vijf Evensongs gespeeld en een eucharistieviering op zondagochtend. (Wikipedia: Een Evensong (of Choral Evensong) is de naam van een dagelijkse kerkdienst in de middag of avond, waarbij – als het om een Choral Evensong gaat – het grootste deel van de dienst gezongen wordt door een koor of gastkoor”.
“Het eigen koor van de kathedraal ging een week met vakantie en omdat er wel elke dag een koor moet zingen tijdens de dagelijkse getijdendiensten en op zondagochtend komen er koren, meestal uit Europa of de Verenigde Staten om zo’n vakantieperiode op te vullen”.
“Het gastkoor dat daar de hele week zong heet de Dutch Choral Singers met zangers uit Groningen (en deels Twente) Hun dirigent, mijn collega organist Henk de Vries wilde graag dat ik meeging om hen te begeleiden op het orgel. Naast dat ik deze diensten gespeeld heb, hebben wij samen ook nog een concert gegeven in de Abdijkerk van Romsey, een plaats nog verder naar het zuiden vlak bij de kustplaats Southampton”.
3) Was je al eerder in Engeland geweest? En moest je wennen aan de cultuur en de gewoonten van de Engelsen?
“Ja, ik was al eens in Londen geweest en in 2024 was ik met een ander koor uit Nederland een paar dagen werkzaam als organist in de Kathedraal van Norwich, een plaats ten noordoosten van Londen”.
“Ik heb niet echt hoeven wennen aan de cultuur en gewoonten van de Engelsen. Het eten kocht ik meestal in de supermarkt en af en toe heb ik gegeten in een pub of in het restaurant van de kathedraal en dat was prima! Gelukkig reed ik daar niet zelf auto, want dat is natuurlijk wel totaal anders dan in de rest van Europa, dat links rijden. Zelfs als ik elke dag van mijn verblijfadres naar de kathedraal liep (en weer terug), zo’n 15 minuten, keek ik vaak op de weg en vond dat elke keer weer heel vreemd. Ook met het oversteken moest ik telkens opletten waar de auto’s ook alweer reden”.
4) Wat kun je over Salisbury en omgeving vertellen?
“Salisbury is een hele oude kleine stad. De geschiedenis gaat nog terug tot de ijzertijd. De Romeinen waren al daar en later de Normandiërs. In 1220 is men begonnen met de bouw van de huidige immens grote kathedraal, met een lengte van 134 meter. De toren hiervan is de hoogste van heel Engeland, namelijk 123 meter! Ter vergelijking: de toren van onze St. Georgiusbasiliek is circa 74 meter. Dat scheelt bijna 50 meter”.
“In de omgeving van Salisbury heb je meerdere historische plekken uit de middeleeuwen die veel over de geschiedenis van de streek vertellen. Maar ook plekken die al duizenden jaren geleden gebruikt werden door de toenmalige bewoners. Een zeer beroemde plek die ik op mijn vrije dag heb bezocht is Stonehenge, een groots monument uit circa 2.300 jaar voor Christus. Er zijn nabij die plek zelfs historische vondsten gedaan uit circa 8.000 voor Christus”.
5) Waar in Salisbury heb je orgel gespeeld?
“Deze vraag heb ik al bij vraag 1 beantwoord, namelijk in de indrukwekkende Kathedraal”.
6) Wie zijn er nog meer met jou meegegaan?
“De reis zelf heb ik grotendeels alleen afgelegd en ik verbleef daar ook alleen, maar met het koor had ik dagelijks een repetitie en een uitvoering (Evensong, Holy Eucharist of een concert)”.
7) Wat waren onvergetelijke momenten voor jou?
“In het begin vond ik het best spannend om op zo’n groot orgel met heel veel registerknoppen en allerlei combinaties die te maken zijn mijn draai te vinden. Maar met de hulp van de eigen organist hebben wij op de eerste dag de meeste klankkleuren om het koor of de samenzang te begeleiden en om mijn literatuurstukken te spelen ingevoerd in de computer van het orgel en vervolgens kon ik heel eenvoudig, door slechts één knop per keer in te drukken, de klankkleur en de sterkte (van heel zacht naar heel luid) veranderen waardoor ik mij niet meer zorgen hoefde te maken over het uittrekken en induwen van al die registerknoppen tijdens het spelen. Dat gaf mij heel veel rust en vertrouwen en daardoor kon ik mij volledig richten op het spelen en begeleiden van de koor- en de samenzang en daar heb ik enorm van genoten! Dan valt alles samen: prachtige en afwisselende muziek, een zeer goed zingend koor, de mensen in de kerk die geweldig meezingen, een fantastisch orgel dat zeer geschikt is om dit allemaal tot in detail op te begeleiden en dit alles in een overweldigende ruimte. Dat zijn voor mij de momenten die echt onvergetelijk zijn!”
8) Hoe waren de reacties op jullie bijdragen?
“De reacties vanuit de voorgangers en bezoekers van de kathedraal waren heel warm en positief, de sfeer was ook zeer warm en aangenaam. Ook na het concert in Romsey waren er hele fijne reacties en meerdere keren applaus vanuit het publiek”.
9) Welke interessante plekken heb je in Salisbury bezocht en wat kun je erover vertellen?
“In Salisbury heb ik de woning bezocht van minister-president Edward Heath. Hij was premier van 1970 tot 1974. Zijn woning staat achter de kathedraal en is na zijn dood in 2005 in ongewijzigde staat behouden gebleven en is nu een museum. Naast politicus was hij zeiler en musicus. Hij dirigeerde af en toe grote orkesten en dirigeerde ook uitvoeringen met koren en orkesten in de kathedraal naast zijn woning. In een kamer beneden staan nog steeds de instrumenten die hij bespeelde, waaronder een clavichord (een soort klavecimbel, maar dan kleiner) en een grote vleugel met daarop allemaal foto’s waarop hij staat samen met allerlei staatshoofden die hij in zijn leven heeft ontmoet. Deze vleugel heb ik ook nog even kort bespeeld”.
10) Wat heeft het bezoek aan Salisbury jou gebracht?
“In ieder geval een onvergetelijke en inspirerende ervaring! Voor een kerkmusicus/organist als ik ben is het spelen in zo’n Anglicaanse kathedraal een perfecte mix van de beide tradities waarin ik hier in Nederland werk, namelijk in de protestantse alsook in de rooms-katholieke”.
“Qua liturgie/opbouw van de dienst en de koorzang is het gelijk aan de RK-traditie en zelfs veel uitgebreider en qua samenzang (al die prachtige Hymnes) is het te vergelijken met de gemeentezang binnen de protestantse traditie. Beter kan niet!”
“En wat het verder mij zal brengen? Er zit wellicht nog wel wat in het vat. In ieder geval ben ik al weer gevraagd, nu door het koor waarmee ik vorig jaar in Norwich was, om in oktober 2026 met hen mee te gaan als organist alweer naar Salisbury en eventueel nog naar een andere plaats met ook een beroemde kathedraal, want die zijn er genoeg in Engeland!”
Biografie
Henk Linker studeerde Orgel (DM en UM) en Kerkmuziek (kerkelijk orgelspel) aan het conservatorium te Enschede bij Gijs van Schoonhoven. Zijn muziekpraktijk is zeer omvangrijk: hij is organist/dirigent van de St. Georgiusbasiliek te Almelo, organist van de Grote Kerk te Vriezenveen, 2e organist van de Protestantse Gemeente Ootmarsum en dirigent van verschillende koren, geeft privéles orgel, heeft een grote concertpraktijk als solist en als begeleider van solisten en koren. In de eerste drie maanden van 2012 werkte hij als organist/choirmaster in de Episcopale (Anglicaanse) kerk te Lexington, KY, Verenigde Staten.
Samen met Valeria Boermistrova
Concerten speelde hij behalve in Nederland ook in Bulgarije, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Rusland en de Verenigde Staten. Samen met zijn vrouw, mezzosopraan Valeria Boermistrova, vormt hij een vast duo. Zij hebben sinds 2003 hun eigen befaamde serie ‘Muziek en Sfeer’ waarin zij maandelijks (van september t/m mei/juni) een uitvoering geven in de prachtige St. Georgiusbasiliek in Almelo. Hun laatste CD ‘Ich sehe dich in tausend Bildern, Maria’ werd met een 10 gewaardeerd in het toonaangevende klassieke muziektijdschrift Luister! Voor meer informatie zie ook op de website http://www.orgel-mezzo.nl