Minder hitte en water in jouw tuin: zó doe je dat!

vandaag om 11:15 3 minuten leestijd

De zomer brengt hoge temperaturen en zware buien met zich mee, en dat kan voor overlast zorgen in je tuin. Hoe kun je dat aanpakken? De Provincie Overijssel geeft tips die je ook kunt vinden op https://www.natuurvoorelkaar.nl/

“Zowel bij de steeds vaker voorkomende hoogzomerse temperaturen als bij zware buien met wateroverlast heb je veel plezier van een groene tuin, balkon of straat. Bij hoge temperaturen kan het er wel tot 8 graden koeler zijn en bij zware buien loopt het water beter weg”, aldus de tekst op de website van www.natuurvoorelkaar.nl
 
Met groen worden ook insecten, vogels en andere dieren aangetrokken en wordt bijgedragen aan het verhogen van de biodiversiteit. Bovendien krijgen plagen en onkruid in een evenwichtige tuin minder ruimte en zijn minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Dus: een groene tuin, hoe pak je dat aan?
 

1. Ontsteen je tuin
Tegels vervangen door groen in je tuin is goed voor het klimaat en de natuur. In een groene tuin heb je minder wateroverlast, is het (soms wel tot 8 graden!) koeler in de zomer en een groene tuin is goed voor allerlei dieren, insecten en vogels.

2. Geef je tuin een gezonde bodem
In een rijke en luchtige voedingsbodem groeien en bloeien planten goed. Hoe gezonder en sterker planten zijn, hoe minder snel ze ziek worden.

3. Plant en zaai
Denk goed na over welke planten waar in je tuin het beste tot hun recht komen. Als planten op de juiste plek staan, hebben ze minder onderhoud en water nodig, en zijn ze minder vatbaar voor plagen en ziektes.

Beeld: IVN

4. Stimuleer de biodiversiteit
Een groene tuin of groen balkon is aantrekkelijk voor allerlei beestjes die vaak helpen je tuin gezond en vrij van plagen te houden. Vogels en egels eten plaagdieren zoals slakken, en lieveheersbeestjes doen zich te goed aan bladluizen. Bijen helpen bij de bestuiving van planten en hebben van het vroege voorjaar tot de late herfst voldoende bloemen nodig.

5. Maak je omgeving klimaatbestendig
Een groene (gevel)tuin, groen balkon of groendak werkt verkoelend in periodes van hitte. Bovendien zorgt een groene tuin voor minder wateroverlast, omdat de grond en planten een deel van het water opvangen.

6. Voorkom plagen en onkruid
Hoe gezonder en sterker planten zijn, hoe minder snel ze ziek worden. Zo voorkom je onnodig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Onkruid kun je vaak makkelijk verwijderen met je handen, een schoffel en een schepje. Het beste wapen om onkruid te voorkomen: zorg dat je geen stukken kale grond in je tuin hebt en bedek de bodem met planten.

7. Duurzaam onderhouden, inrichten en gebruiken
Een goed onderhouden tuin of balkon ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook goed voor het milieu. Als je de tuin slim inricht, heeft je tuin niet veel onderhoud nodig. Gereedschap gaat langer mee als je het na gebruik goed schoonmaakt.

Meer informatie
De tips staan uitgebreid omschreven en met een video ter verduidelijking op de website http://www.weekvandegroenetuin.nl

 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via info@almelo1.nl.