Kermis in Almelo van woensdag 14 tot en met zondag 18 mei

op 13 May 2025 om 08:01 Aangepast op 13 May 2025 om 08:25 2 minuten leestijd

Het is weer kermis in Almelo. Van woensdag 14 tot en met zondag 18 mei kan jong en oud zich vermaken in wat het oudste volksvermaak in Nederland wordt genoemd. 

Verhuizing
De locatie is gewijzigd van het Rembrandtterrein naar het grasveld aan de Bornerbroeksestraat (op de hoek van de Nijreessingel en de Henriëtte Roland Holstlaan), het beoogde Hornbach terrein. Tot deze verhuizing is besloten omdat het Rembrandtterrein in een slechte staat verkeert.

Geen vuurwerkshow, wel Led Robot met vuurshow
Er staan allerlei attracties, kramen en eettenten opgesteld. Zondagmiddag tussen 15.00 en 17.00 uur komt Clown Des Alles de kermis verblijden met een bezoekje. Om meerdere redenen heeft de gemeente besloten de traditionele, afsluitende vuurwerkshow niet door te laten gaan. Led Robot presenteert vrijdag 16 mei vanaf 21.45 uur een spectaculaire vuurshow.

Attracties
Suikerspin/popcorn, Pusher, Mini Race Baan, Spaanse churos,lijntrek/wipeout, Luxury club breakdance/Duck/Wipp, sportschieten, Booster Hell Raiders, Bungee Trampoline, Fun-house, Drop the prize, Autoskooter/draaimolen/gebakkraam, Lucky Crane, Skeeball, Flying Jumbo, Voetbalspel, snoepkraam.

Kermis wordt vaak het oudste volksvermaak genoemd, en dat is terecht. De oorsprong van de kermis gaat meer dan duizend jaar terug naar de middeleeuwen, toen in heel Europa kerken, kapellen en kloosters werden gebouwd. Deze werden ingewijd met grote feesten die bekend stonden als kerkmissen, wat de oorsprong is van het moderne woord ‘kermis’. In Duitsland wordt het woord “kermis” vaak nog steeds ‘Messe’ genoemd, en vindt het plaats op de ‘Messeplatz’. Deze mis werd jaarlijks gehouden om de verjaardag van de kerk te vieren, en het werd een gemeenschappelijke viering die vaak werd gevolgd door festiviteiten, waarbij handelaren, goochelaars en muzikanten zich aansloten. Het ‘kerkmis’ werd uiteindelijk afgekort tot ‘kermis’. De hedendaagse kermis is dus direct voortgekomen uit deze katholieke viering van de kerk.

De oudste kermis in Nederland werd voor het eerst gedocumenteerd in Wijk bij Duurstede, waar de eerste vermelding van een kermis dateert van 26 juni 1023. De kermis, die ‘Sint-Maartenskermis’ werd genoemd, vierde de wijding van de Sint Maartenskerk en bestaat dus al meer dan 1000 jaar. (Bron Kermis.nu)

Openingstijden:

14 mei
– 
– 
– 
– 
– 

Weergaven: 38

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via info@almelo1.nl.