Jonnie Boer, beschermheer van de Cas Spijkers Academie Almelo, overleden

De Nederlandse gastronomie is in diepe rouw. Topchef Jonnie Boer (60), beschermheer van de Cas Spijkers Academie in Almelo en mede-eigenaar van het driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle, is overleden op Bonaire aan de gevolgen van een longembolie. Zijn overlijden betekent een groot verlies voor de culinaire wereld – nationaal én lokaal.

Boers rol in Almelo: inspirator voor jong talent
Als beschermheer van de Cas Spijkers Academie Almelo speelde Boer een bijzondere rol in de ontwikkeling van jong keukentalent. Zijn betrokkenheid was intens: hij was aanwezig bij toelatingsprocedures, gaf masterclasses en inspireerde studenten met zijn visie op vakmanschap, smaak en innovatie. Zijn aanwezigheid werd door studenten en docenten als buitengewoon waardevol ervaren.

De ‘Revolution koek’: een unieke samenwerking
Boer had bovendien een warme band met de stad Almelo. Tijdens zijn bakkersopleiding liep de Almelose bakker Gijs Ruhof stage bij De Librije. Deze periode groeide uit tot een bijzondere samenwerking met Boer, waaruit de ‘Vondelkoek – Revolution’ is ontstaan. Deze moderne variant op de traditionele Vondelspeculaas uit Deventer werd ontwikkeld nadat Boer zes verschillende specerijenmelanges had samengesteld. Gijs verwerkte ze elk in een eigen koek, waarna Boer zijn favoriet koos. Het resultaat werd de ‘Revolution – Twist van Jonnie Boer’: een krokante koek met een kruidige en anijsachtige smaak. Volgens Gijs heeft de klassieke Vondelkoek dankzij Boer een eigentijdse herinterpretatie gekregen die je simpelweg geproefd moet hebben.

Een driesterrenchef met een missie
Samen met zijn vrouw Thérèse bouwde Jonnie Boer De Librije uit tot een internationaal toprestaurant, het enige in Nederland met drie Michelinsterren. Naast De Librije exploiteerde het duo meerdere horecazaken in Zwolle, Bonaire en Curaçao. Zijn overlijden laat een leegte achter bij collega’s, leerlingen en liefhebbers van de Nederlandse gastronomie.

Dankbaarheid en afscheid
De familie Boer heeft via sociale media laten weten diep geraakt te zijn door het verlies en vraagt om rust en privacy om dit grote verdriet te verwerken. Met het heengaan van Jonnie Boer verliest Nederland niet alleen een culinaire grootheid, maar ook een mentor, een vernieuwer en een ambassadeur van het vak.

Weergaven: 45