De slijtlaag van de Vriezebrug kan de komende tien jaar weer mee: medewerkers van de Firma van Haarst hebben de afgelopen dagen de oude slijtlaag verwijderd en een nieuwe, flexibelere slijtlaag aangebracht. De firma Geerdink bracht de wegmarkering aan. De Service Groep zorgde voor het polijstwerk.
Slag om de Vriezebrug – april 1945
Op 4 april 1945 naderden Canadese troepen het kanaal als onderdeel van Operation Haymaker. De brug was nog intact maar werd verdedigd door Duitse troepen verstopt aan de overzijde, inclusief een anti-tankkanon op de hoek van de Ootmarsumsestraat en Vriezenveenseweg.
- Bij het inzetten van vier Stuart‑light tanks botste de eerste tank tegen explosieven op de brug, waardoor deze beschadigd raakte. De tweede tank werd met een Panzerfaust vanaf een balkon van een winkel geraakt en vloog in brand.
- Twee Canadese soldaten kwamen om: Frank A. Williams (35) en Milton R. Lewis (26). Zij sneuvelden in hun tank en werden aanvankelijk in de voortuin van het brugwachtershuisje begraven, later getransfereerd naar het Canadese militaire kerkhof in Holten.
- Na de nacht van 4 op 5 april trokken de Duitsers zich terug, waarna de brug hersteld werd en Almelo op 5 april officieel bevrijd was.
Herdenking & betekenis
Ter nagedachtenis is op de zijmuur van de voormalige brugwachterswoning een plaquette bevestigd met de namen van Williams en Lewis. Ontwerp: historicus Hans Holtmann. In 1995 onthuld in het kader van 50 jaar bevrijding, met steun van de gemeente en de Historische Kring Almelo.
Elk jaar vindt op 4 april een officiële kranslegging plaats, door onder meer de burgemeester en basisschoolleerlingen uit groep 8 van OBS De Weier. Vaak vergezeld van historische voertuigen uit het Liberty Camp Almelo. Dit moment staat symbool voor de offers van de bevrijders én benadrukt het belang van blijvende herinnering in de stadsgeschiedenis.
Tot slot
De Vriezebrug is niet zomaar een verkeersbrug: het is een tastbaar symbool van heroïsme en bevrijding en kan daarom iconisch worden genoemd. De herdenking houdt lokaal de herinnering levend aan twee jonge soldaten die hun leven gaven tijdens de laatste strijd om Almelo. Elk jaar nodigt deze plek uit tot reflectie en educatie voor jong en oud.