Het wordt tropisch warm de komende dagen. Na een natte donderdag is het alweer snel droog geworden. Goed nieuws voor liefhebbers van de zon, maar minder goed voor de natuur – en in het bijzonder voor vogels. Door de hitte verdampt veel water en komen vooral kleinere dieren in de knel. Gelukkig kunnen inwoners van Almelo daar zelf iets aan doen.
Verdamping zorgt voor uitdroging
Door de hoge temperaturen verdampt er wel 5 millimeter water per dag. Dat is gelijk aan 5 liter per vierkante meter. Hierdoor lopen de grond- en oppervlaktewaterstanden snel terug. Voor vogels betekent dat: minder drinkwater en minder plekken om te badderen of af te koelen.
Wat kun jij doen voor vogels?
Vogels hebben water nodig om te drinken én om hun veren schoon te houden. In droge periodes is het moeilijker voor hen om dat water te vinden. Dit kun jij als Almeloër doen om te helpen:
-
Zet een ondiepe schaal water in je tuin of op je balkon. Bijvoorbeeld een bloemschaal of een oud dekseltje. Leg er wat steentjes in zodat insecten er ook veilig kunnen landen.
-
Ververs het water dagelijks. Zo blijft het fris en voorkom je dat bacteriën of muggenlarven zich erin nestelen.
-
Plaats het water op een rustige plek in de schaduw. Vogels houden van een veilige plek om te drinken en badderen.
-
Zorg ook voor groen. Een struik of klein boompje biedt beschutting tegen de hitte én vijanden.
Natuurlijke hulp is hard nodig
Niet alleen vogels hebben het moeilijk. Ook egels, insecten en andere kleine dieren lijden onder de droogte. Met simpele maatregelen help je mee aan een leefbare omgeving, ook in warme tijden.
Pas op met regen en overstort
Komt er na een warme periode ineens een hevige bui, dan is er kans op wateroverlast. Het riool kan dan overlopen en vervuild water kan in sloten terechtkomen. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in het water, wat gevaarlijk is voor vissen. Waterschap en Visfederatie Oost Nederland houden dit goed in de gaten en grijpen in als dat nodig is.
Samen houden we Almelo leefbaar
Het waterschap doet wat het kan: stuwen blijven op zomerpeil, water wordt aangevoerd uit de IJssel en het IJsselmeer. Maar ook bewoners kunnen helpen – vooral voor de dieren die afhankelijk zijn van tuinen, balkons en parken.
Dus zie je een dorstige merel of een puffende mus? Zet dat schaaltje water neer. Kleine moeite, groot verschil.