Ook de inwoners van Almelo weten dat goed en regelmatig drinken belangrijk is voor hun gezondheid. Maar hoeveel is nu precies genoeg? En wat zijn gezonde keuzes? De Gezondheidsraad geeft duidelijke adviezen voor volwassenen én kinderen.
Dagelijks 1,5 tot 2 liter
Voor volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar is het advies om dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. Voor jongere kinderen (vanaf 1 jaar tot en met 13 jaar) is dat iets minder: tussen de 1 en 1,5 liter. Genoeg drinken is nodig om het vocht dat je verliest – bijvoorbeeld door te ademen, zweten en plassen – weer aan te vullen.
Niet alleen water
Hoewel water de bekendste dorstlesser is, zijn er meer gezonde opties. Volgens de Schijf van Vijf zijn dit de beste keuzes:
-
Water: met of zonder prik, met of zonder smaakje. Goed voor je tanden én het milieu.
-
Zwarte en groene thee: zonder suiker. Volwassenen doen er goed aan om 3 kopjes per dag te drinken, vanwege het positieve effect op de bloeddruk en het risico op een beroerte.
-
Kruidenthee: zonder suiker en cafeïne. Wissel verschillende soorten af en drink er een paar kopjes per dag van.
-
Koffie: zonder suiker. Maximaal 5 kopjes per dag voor volwassenen. Het liefst gefilterd, zoals met een papieren filter of koffiepads.
-
Zuiveldranken: zoals halfvolle melk, karnemelk of yoghurtdrank. Goed voor de darmgezondheid, met het advies van 2 tot 3 porties per dag.
-
Sojadrink: kies varianten met toegevoegde vitamine B2, B12 en calcium. Een duurzamer alternatief voor zuivel.
Vocht zit ook in eten
Naast drinken krijg je ook vocht binnen via je voeding. Denk aan fruit, groenten en soep. Je lichaam regelt zelf de vochtbalans, maar als je te weinig drinkt, krijg je dorst of plas je minder. Dat is een signaal dat je lichaam vocht nodig heeft.
Gevaren van uitdroging
Uitdroging kan gevaarlijk zijn, vooral bij warm weer of bij ziekte. In bovenstaande voorlichtingsvideo wordt uitgelegd waarom je vocht nodig hebt en wat de gevolgen kunnen zijn van te weinig drinken.