Marcel Middelkamp (van Fractie Middelkamp) wil dat de energiewinning op land ‘op de kortst mogelijke termijn’ gestaakt wordt. In een motie roept hij het college van b en w op om met de provincie hierover van gedachten te wisselen. In het bijzonder doelt Middelkamp op het plaatsen van windmolens in het zogenaamde ATT- gebied (Almelo, Tubbergen, Twenteland).
Gezondheidsklachten
In de motie constateert hij dat het kabinet energiewinning via zon en wind op land niet langer wil doorzetten en dat de RES (Regionale Energie Strategie) overboord moet. Eén van de argumenten is dat windmolens in de nabijheid van woningen leiden tot gezondheidsschade. De klimaatdoeleinden zouden bovendien sowieso gehaald worden. En de door wind en zon opgewekte energie zou technisch gezien ‘überhaupt niet getransporteerd kunnen worden naar het westen van het land’. Volgens intensive- care arts Diederik Gommers veroorzaken windmolens ‘slaapstoornissen, gezondheidsklachten, lawaai, trillingen, slagschaduw en uitstoot van het giftige Bisfenol A bij slijtage van de windturbinebladen’.
Regionale Energie Strategie
In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat Nederland in 2030 voor 35 miljard kilowattuur per jaar zonne- en windenergie moeten opwekken. In Overijssel hebben de gemeenteraden, Provinciale Staten en algemeen besturen van de waterschappen de Regionale Energie Strategie (RES) afspraken daarover gemaakt en vastgesteld. Om dit doel te halen, zijn er nog ongeveer 90 extra windturbines in Overijssel nodig.
Almelo werkt samen met Tubbergen en Twenterand in het energiegebied ATT (Almelo, Tubbergen, Twenterand). In dit gebied komt maximaal 180 GWh (ongeveer 9 windturbines).
Weergaven: 5