Flexwoningen blijven ook in Almelo uit: regels en risico’s belemmeren doorbraak

vandaag om 11:39 3 minuten leestijd

Terwijl Nederland kampt met een woningtekort en flexwoningen als één van de oplossingen worden genoemd, blijft het ook in Almelo opvallend stil rond deze snelle en betaalbare woonvorm.

Landelijk worden ze in hoog tempo gebouwd, maar in Almelo zijn nauwelijks flexwoningen te vinden. Hoe komt dat – en wat kan de gemeente doen om het tij te keren?

Flexwoningen: snel, klein en hard nodig
Flexwoningen zijn kant-en-klare woningen van zo’n 20 tot 50 vierkante meter, bedoeld als tijdelijke oplossing voor woningzoekenden. Ze rollen rechtstreeks uit de fabriek en kunnen binnen korte tijd op tijdelijke locaties worden geplaatst. Ideaal voor starters, jongeren of statushouders. Maar kopen? Dat blijkt lastig.

Koopmodel struikelt over gebrek aan zekerheid
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) onderzocht of flexwoningen ook gekocht kunnen worden met een gewone hypotheek. In theorie kan dat, maar in de praktijk loopt alles spaak op één cruciale voorwaarde: de tijdelijke bestemming van de locaties.

Flexwoningen mogen vaak maar tien tot vijftien jaar op één plek blijven staan. Daarna moeten ze worden verplaatst. Maar wat als er dan geen nieuwe plek is? Zonder die zekerheid durven banken geen hypotheek te verstrekken en biedt NHG geen garantie.

Gemeenten geven geen garanties – dus banken ook niet
Volgens NHG zouden gemeenten het verschil kunnen maken door een herplaatsingsgarantie te geven: een belofte dat er over tien of vijftien jaar een nieuwe locatie beschikbaar is voor de flexwoning. Maar die garanties blijven in de praktijk uit. Gemeenten weten simpelweg niet of ze over tien jaar nog ruimte hebben, of willen zich daar niet op vastleggen.

Het gevolg: geen garantie betekent geen hypotheek, geen financiering, en dus geen koopmodel. De hele keten stokt.

Wat kan de gemeente Almelo doen?
Hoewel Almelo tot nu toe nauwelijks heeft ingezet op flexwoningen, liggen er wél kansen. NHG en andere partijen roepen gemeenten op om actief te helpen:

  • Bied herplaatsingsgaranties voor minstens vijftien jaar, zodat financiering mogelijk wordt.

  • Wijs nu al locaties aan waar in de toekomst flexwoningen naartoe verplaatst kunnen worden.

  • Werk samen met bouwers, banken en de provincie om gezamenlijke projecten op te zetten.

  • Zorg voor een lokale stimuleringsregeling, bijvoorbeeld via grondprijsverlaging of voorrang bij vergunningen.

Met zulke stappen kan Almelo vaart maken – en bijdragen aan de landelijke ambitie om vóór 2030 ruim 900.000 woningen te bouwen. (Almelo wil er 4100 bouwen)

Flexwoningen als kans voor starters
Volgens NHG-bestuurder Roald van der Linde is het koopmodel met flexwoningen juist bedacht om starters sneller en goedkoper aan een woning te helpen. Nu huren in de vrije sector steeds duurder wordt en koopwoningen voor velen onhaalbaar zijn, kan de flexwoning een waardevolle tussenstap zijn – mits gemeenten willen meewerken. Volgens deskundigen zouden de gemeenteraden in Nederland het stimuleren van meer flexwoningen op korte termijn op de agenda moeten zetten.

(Bron: magazine Vereniging voor Eigen Huis, juli-augustus 2025)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via info@almelo1.nl.