Eugène van Mierlo: “We hebben foute zorgaanbieders buiten spel gezet”.

gisteren om 09:19 3 minuten leestijd

““We hebben bereikt dat zorgaanbieders met foute of criminele bedoelingen buitenspel zijn gezet en dat tussen de 500 en 1.000 inwoners ontoereikende of slechte zorg zouden hebben ontvangen”, meldt Eugène van Mierlo, Wethouder Zorg in Almelo en portefeuillehouder aanpak zorgfraude in Twente.

Signalen
De vernieuwde, versterkte aanpak van zorgfraude door Twentse gemeenten werpt zijn vruchten af. 28 zorgbedrijven die wilden meedingen naar een Wmo- of Jeugdzorg-contract zijn geweerd bij de meest recente aanbesteding. Om ook inwoners bewust te maken van veilige zorg en het herkennen van signalen is zaterdag 17 mei de campagne Veilige zorg van de 14 Twentse gemeenten gestart, in samenwerking met Meld Misdaad Anoniem (M.)

28 zorgaanbieders buiten de deur
Twente vernieuwde het screeningsbeleid bij de inkoop van zorg. Bij de recente inkoop van Wmo en Jeugdzorg werden met het zogenaamde Kwaliteit en Integriteitsinstrument Twente (KIT) zeker 28 ongeschikte zorgaanbieders geweerd. Ook de inzet van de wet Bibob (Bevorderen integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur), waarbij justitie, politie en de belastingdienst achtergronden van aanbieders screenen, zorgde ervoor dat zorgaanbieders met een dubieuze achtergrond zijn uitgesloten. Deze aanpak betekent een besparing van 35 miljoen euro aan potentieel weglekkende zorggelden. “We hebben niet alleen miljoenen euro’s aan onderzoekskosten bespaard, maar ook de kwaliteit van zorg kunnen waarborgen,” aldus Van Mierlo.

Aftrap Campagne Veilige Zorg (beeld Lars Smook)

Start bewustwordingscampagne ‘Veilige zorg’
Twente zet de succesvolle aanpak van zorgfraude door. Onderdeel daarvan is ook om inwoners bewust te maken van veilige zorg, het herkennen van signalen van fraude en aan te geven hoe ze meldingen kunnen doen. Samen met Meld Misdaad Anoniem starten de 14 Twentse gemeenten daarom de campagne “Veilige zorg”. Op zaterdag 17 mei gaf wethouder Van Mierlo het startsein voor de campagne.

Koornmarkt
Dat gebeurde op de Koornmarkt in Almelo, waar met inwoners gesproken werd over zorgfraude, zoals zorg die niet wordt geleverd, valse declaraties of ongediplomeerd personeel.

Samen sterk voor veilige zorg
Twente nam eerder met de regio Hart van Brabant en de VNG het initiatief voor de Proeftuin Aanpak Zorgfraude. Het rijk steunt de proeftuin met een subsidie vanuit het ministerie van VWS. Binnen de Proeftuin worden nieuwe werkwijzen ontwikkeld om de kans op kwalitatief goede zorg voor inwoners te vergroten en malafide zorgaanbieders sneller en effectiever te weren. Goede samenwerking tussen gemeenten, inwoners en ketenpartners als het zorgkantoor, belastingdienst en bijvoorbeeld banken is daarbij cruciaal. Het gezamenlijke doel is zorggeld terecht te laten komen waar het hoort, zorgfraudeurs en -criminelen buitenspel te zetten en kwetsbare inwoners veilige zorg bieden.

Op jaarbasis
Het Openbaar Ministerie (OM) schat in dat er met 10 procent van de 100 miljard euro die jaarlijks in de zorg omgaat, wordt gefraudeerd. Dat is tien miljard euro op jaarbasis. In Twente zou het dan gaan om een verlies van 70 miljoen euro, alleen al voor Wmo en Jeugdzorg. Van Mierlo noemt dit onacceptabel: “Door streng te zijn aan de voorkant, voorkomen we dat publiek geld in verkeerde handen terecht komt en dat cliënten de dupe worden. Zorggeld moet naar de zorg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via info@almelo1.nl.