Eén van de oplossingen voor het woningtekort, vindt eindredactie Almelo1

op 21 May 2025 om 14:35 4 minuten leestijd

De eindredactie van Almelo1 gaat regelmatig de stad in. Te voet of op de fiets. Op zoek naar ontmoetingen met inwoners, om verhalen op te halen of ontwikkelingen te signaleren.

Aanknopingspunt
Op het terrein van het voormalige Texas Instruments terrein aan de Kolthofsingel zagen ze enige tijd geleden een enigszins futuristisch aandoend bouwsel. De naam ECAPS staat geschreven op wat een deur lijkt te zijn. Wie erom heen loopt, ziet verder geen enkel ander aanknopingspunt.

Het enige wat restte was om de naam ECAPS te googelen. Op de website ecaps.nl staat het volgende geschreven: 

“Bij ECAPS combineren we innovatieve modulair design met ongeëvenaarde luxe. Onze woonunits bieden niet alleen flexibiliteit en comfort, maar ook de verfijnde afwerking en exclusieve materialen die je van een high-end woning mag verwachten”. 

De eindredactie ging verder op onderzoek uit en vond het volgende:

Tijdelijke woningen
Wie de woningmarkt volgt, heeft onlangs vernomen dat er steeds meer vergunningen worden afgegeven voor tijdelijke woningen. De NOS schrijft op haar website: “De afgelopen jaren zijn er steeds vaker vergunningen afgegeven voor tijdelijke woningen. In 2020 waren het er nog 2168, in 2024 was dat bijna verdrievoudigd naar 6166. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek”, aldus de NOS.

Beeld Ecaps.nl

Woningcorporatie
Het gaat vaak om de zogeheten flexwoningen, die ergens op een braakliggend terrein bijvoorbeeld 15 jaar mogen blijven staan. Maar ook oude kantoorpanden waar tijdelijk appartementen in komen, bijvoorbeeld tot het pand wordt gesloopt. Bij meer dan de helft van de vergunde tijdelijke woningen was een woningcorporatie de opdrachtgever.

Woonvisie
In de nieuwe Woonvisie Almelo 2020 – 2030 beschrijft de gemeente Almelo hoe zij dat op woongebied wil realiseren. In de woonvisie zijn drie grote ambities geformuleerd. De gemeente Almelo streeft naar een woningvoorraad die: flexibel, evenwichtig & gevarieerd en toekomstbestendig & duurzaam is. Voor elk van deze ambities zijn deelambities geformuleerd, waar de gemeente – samen met haar partners – de komende jaren aan gaat werken. 

Praktisch probleem
Er zijn gemeenten die zogenaamde flexwijken willen realiseren. Stedenbouwkundige Tom van Tuijn ontdekte door onderzoek voor het College van Rijksadviseurs dat flexwoningen zoveel meer kunnen zijn dan een snelle, gemakkelijke oplossing voor een praktisch probleem. Hij ontwikkelde een eigen visie voor gemeenten die groeien en vertelt daar enthousiast over.  

Beeld Ecaps.nl

Gestigmatiseerd
Hij ziet flexwijken als volwaardig onderdeel van het palet van woonomgevingen van een stad. Een advies heeft hij daarbij ook: rek de tijdelijkheid op. “Bij flexwoningen wordt vaak de koppeling gelegd met moeilijke doelgroepen die snel huisvesting nodig hebben en met regels die bepalen dat tijdelijke huisvesting niet langer dan tien jaar mag blijven staan. Dat gestigmatiseerde beeld verandert nu. Je zou bij flexwonen ook aan termijnen van dertig jaar kunnen denken. Dan kun je de woningen toch wat luxer afwerken en dan kun je bijvoorbeeld ook fietspaden aanleggen. De infrastructuur leg je alvast permanent aan”, aldus van Tuijn.

Toegankelijk en betaalbaar
Rijksbouwmeester Floris Alkemade stelde in 2021: “Studenten, alleenstaanden, statushouders, ouderen, samengestelde gezinnen, jongeren en arbeidsmigranten; veel groepen mensen zoeken snel toegankelijke en betaalbare huisvesting. De roep om snel en veel te bouwen – een miljoen woningen in 10 jaar tijd – is dan ook luid. En terecht: want een prettige woning en woonomgeving is voor iedereen van groot belang”, aldus de rijksbouwmeester.

Beeld Ecaps.nl

Interessant
“Veel van de bestaande woonwijken zijn gebouwd in de jaren ’60, ’70 en ’80, in een totaal andere maatschappij dan die waarin we nu leven. De Nederlandse woningmarkt bestaat nu grotendeels uit grondgebonden eengezinswoningen en kleine appartementen. Alternatieve woonvormen zijn zeldzaam, terwijl met de maatschappij ook de woonbehoefte sterk is veranderd. Veertig procent van de huishoudens is tegenwoordig een eenpersoonshuishouden, in populaire stedelijke gebieden is dat al de helft van alle huishoudens”, aldus rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Containerwoning

Conclusie
De eindredactie kwam tot de conclusie dat Almelo goud in handen heeft met ECAPS. Wellicht kan de gemeenteraad, voordat zij in april 2026 afzwaait, onderzoek doen naar de mogelijkheden om ergens zo’n flexwijk te realiseren. 

Almelo1 is niet alleen voor het nieuws en de achtergronden ván of verhalen uít Almelo, Aadorp en Bornerbroek, het schildert af en toe ook vergezichten

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via info@almelo1.nl.