Update: De Trefhoek nog open, partijen verdeeld over de toekomst

op 26 June 2025 om 12:36 Aangepast op 26 June 2025 om 22:33 5 minuten leestijd

De sluiting van wijkcentrum De Trefhoek in Sluitersveld is inmiddels een publiek conflict geworden tussen de gemeente Almelo en de St. Jorisparochie. Terwijl de parochie stelt dat het gemeentelijk beleid tot het faillissement heeft geleid, spreekt de gemeente dat tegen. Inmiddels heeft ook het bestuur van De Trefhoek zelf gereageerd: het centrum is nog niet failliet verklaard, en waar mogelijk blijven de deuren open.

Financiële problemen en oude akte
De stichting achter De Trefhoek kampte al langere tijd met financiële problemen. In een poging het centrum te behouden voor de wijk bood het bestuur begin dit jaar het pand aan de gemeente aan voor het symbolische bedrag van één euro. De gemeente wilde het gebouw overnemen, schulden oplossen en investeren in een verbouwing. Dat plan werd ondersteund door de gemeenteraad.

Tijdens het opstellen van de notariële overdracht werd echter een oude leveringsakte uit 1960 gevonden. Daarin is vastgelegd dat de St. Jorisparochie het recht van eerste koop heeft, én dat overdracht zonder toestemming van het kerkbestuur niet mogelijk is. Volgens alle betrokken partijen kwam deze bepaling pas laat aan het licht.

Parochie: ‘Faillissement is gevolg van beleid’
In een schriftelijke reactie aan Almelo1 stelt de St. Jorisparochie dat de gemeente het bestaan van de akte eerder had moeten zien. Volgens het kerkbestuur heeft de gemeente de stichting in de financiële problemen gebracht door structurele verlaging van de subsidie:

“Zij hebben bewust De Trefhoek in de hoek van een faillissement gedreven door de subsidie per jaar met 40.000 euro te korten. (…) Het handelen van de gemeente verdient in deze zaak zeker geen schoonheidsprijs.”

Ook bekritiseert de parochie het bod dat de gemeente uiteindelijk uitbracht voor het pand, en stelt dat het niet serieus was:

“De gemeente Almelo kwam niet verder dan een bedrag ter grootte van twee elektrische fietsen.”

De parochie benadrukt dat hun voorkeur lag bij het behoud van de maatschappelijke functie, maar dat de gemeente daar niet naar handelde. Tegelijk geeft het bestuur toe het pand niet zelf te willen gebruiken, en mogelijk te willen verkopen.

Gemeente: ‘Parochie wilde niet meewerken’
De gemeente Almelo weerspreekt de aantijgingen. In een reactie aan Almelo1 schrijft zij dat de subsidie is verlaagd om het beschikbare budget evenredig te verdelen over meerdere wijkaccommodaties. Tegelijkertijd zegt de gemeente juist actie te hebben ondernomen toen De Trefhoek in de problemen kwam.

“Toen bekend werd dat De Trefhoek hulp nodig had, heeft de gemeente – vanwege de maatschappelijke functie in de wijk – een plan gemaakt om de voortgang te kunnen garanderen.”

Activiteiten toch niet verplaatst
De gemeente geeft aan dat een deel van de activiteiten tijdelijk is verplaatst naar wijkcentrum De Schelf. Het bestuur van De Trefhoek weerspreekt dat: volgens hen vinden er op de eigen locatie nog steeds activiteiten plaats, zolang dat mogelijk is.

“Omdat de parochie gebruik wil maken van het eerste recht van koop, waarderen wij het enorm dat zij de verantwoordelijkheid neemt ten aanzien van het behoud van de maatschappelijke functie.”

 

De gemeente geeft aan dat een deel van de activiteiten tijdelijk is verplaatst naar wijkcentrum De Schelf. Het bestuur van De Trefhoek weerspreekt dat: volgens hen vinden er op de eigen locatie nog steeds activiteiten plaats, zolang dat mogelijk is.

De Trefhoek: ‘Wij blijven waar mogelijk open’
Ook het bestuur van De Trefhoek heeft zich nu uitgesproken. Volgens hen is het faillissement weliswaar aangevraagd, maar nog niet behandeld. Tot die tijd worden er nog activiteiten georganiseerd.

“Wij zijn nog gewoon geopend en zorgen ervoor dat de wijkbewoners nog steeds een plek hebben voor een kopje koffie, hun activiteiten en een luisterend oor.”

Het bestuur zegt bewust niet te hebben willen verkopen aan de parochie. Volgens hen bood het kerkbestuur niet meer dan het bedrag uit de oude akte (ongeveer 13.000 euro), en zou het pand daarna alsnog doorverkocht worden:

“Zij hebben aangegeven geen belangstelling te hebben om activiteiten voort te zetten. Wij willen dat het pand gebruikt kan blijven worden voor onze wijkbewoners.”

Over de rol van de gemeente is het bestuur juist positief. De gemeente zou het personeel willen overnemen, de schulden willen saneren en het pand verbouwen:

“Er is dus geen sprake van dat zij financieel wilden profiteren.”

Volgens De Trefhoek is door vrijwilligers vernomen dat de parochie ooit een bedrag van ongeveer 100.000 euro heeft genoemd als afkoopsom om van het kooprecht af te zien. Formeel is hierover echter nooit met het bestuur gesproken.

“De kerk heeft geen enkele poging gedaan om met het bestuur in gesprek te gaan.”

Toekomst onzeker
De situatie rondom De Trefhoek blijft daarmee complex en ongewis. De stichting wacht op behandeling van de faillissementsaanvraag. De parochie heeft het recht van eerste koop opgeëist, maar doet vooralsnog geen uitspraken over concrete plannen met het pand. De gemeente heeft haar plannen ingetrokken, maar ondersteunt tijdelijk alternatieven. De wijk blijft voorlopig zonder vaste plek voor haar sociale ontmoetingen.

Almelo1 blijft dit dossier volgen en brengt nieuwe informatie zodra die beschikbaar is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via info@almelo1.nl.