College van B en W legt visie Cultuur en Erfgoed voor aan gemeenteraad

Ruimte voor Reuring; dat is de visie voor Cultuur en Erfgoed in Almelo. Het college van burgemeester en wethouders van Almelo hebben de Visie Cultuur en Erfgoed 2025 – 2035 vastgesteld.

Verleden, heden, toekomst
De visie gaat nu naar de gemeenteraad. Op dinsdag 24 juni neemt de gemeenteraad een besluit over de visie. Bij het proces om te komen tot de concept visie is er intensief samengewerkt met inwoners, het culturele en erfgoed netwerk en andere betrokkenen. Dit gezamenlijke proces heeft geleid tot een breed gedragen concept visie met aandacht voor het verleden, oog voor het heden en zicht op de toekomst.

Online enquête
“De visie is tot stand gekomen samen met inwoners, ondernemers en betrokkenen uit het culturele en erfgoed veld”, vertelt wethouder Overmeen-Bakhuis. “Er zijn verschillende gezamenlijke sessies geweest om steeds een stap dichter bij de gezamenlijke ambities te komen. Onder inwoners is een online enquête gehouden en er is een sessie met jongeren geweest. Zo hebben we geprobeerd zoveel mogelijk input uit de samenleving op te halen. Niet alleen de inhoud was daarbij belangrijk, maar ook het elkaar leren kennen, en inzicht krijgen in elkaars belangen.”, aldus de wethouder. Samenwerking is essentieel voor het succes van de cultuur- en erfgoedvisie. Ook voor realiseren van de ambities is het brede netwerk van culturele- en  erfgoedorganisaties, makers, ondernemers en inwoners onmisbaar. 

Uitnodiging
Wethouder Overmeen-Bakhuis: “Almelo houdt van doen. Deze visie is een eerste stap om met cultuur en erfgoed meer reuring te creëren in Almelo. De Cultuur- en Erfgoedvisie geeft ons als gemeente richting, maar het is ook een uitnodiging aan alle betrokkenen om gezamenlijk te bouwen aan een cultureel sterk en toekomstgericht Almelo”, aldus de wethouder.

Wonen, werken, recreëren
Cultuur en erfgoed moeten een onmiskenbaar onderdeel zijn van het dagelijks leven. De nieuwe visie zet bewust in op meer verbinding tussen cultuur, erfgoed en ontwikkelingen en maatschappelijke opgaven in het sociale en ruimtelijke domein. Deze visie ziet cultuur en erfgoed niet alleen als doel op zich, maar ook als middel om maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen aan te pakken. Verder kan het de woonaantrekkelijkheid van de gemeente vergroten. Daardoor is er meer reuring voor inwoners en jongeren en zullen mensen van buiten vaker kiezen voor Almelo als woon-, werk- en recreatieplek.

Ambitie
Nu het college de Visie Cultuur en Erfgoed heeft vastgesteld, legt zij de visie voor aan de raad. Na vaststelling van de visie door de gemeenteraad wordt deze vertaald in een uitvoeringsprogramma waarin de ambities worden omgezet naar specifiek beleid en gerichte acties. Dit uitvoeringsprogramma zet daarbij in op meetbare doelen, prioriteiten en heldere randvoorwaarden. 

Weergaven: 26