Het is belangrijk dat voor de inwoners van Almelo duidelijk en doorzichtig is hoe besluiten tot stand komen. Daarom bestaan er wetten die geheimhouding van schriftelijke en besproken informatie regelt.
Goedkeuring
Om de afspraken tussen de gemeenteraad, het college en de burgemeester duidelijk vast te leggen is het ‘Protocol geheimhouding gemeente Almelo 2025’ opgesteld. Het college legt het protocol nu ter goedkeuring voor aan de raad.
Zwaarwegend
Besluiten van het gemeentebestuur zijn in principe openbaar. Openbaarheid en transparantie zijn zwaarwegende uitgangspunten die zorgen voor controleerbaarheid van het bestuurlijk handelen. Soms kunnen zwaarwegende belangen, zoals genoemd in de Wet Open Overheid (WOO), het noodzakelijk maken af te wijken van de basisregel van openbaarheid.
Veranderd
In de Gemeentewet zijn bepalingen opgenomen over het opleggen van geheimhouding op informatie. De geheimhoudingsbepalingen in de Gemeentewet zijn vanaf 1 april 2023 op een aantal punten veranderd. Deze wijzigingen zijn verwerkt in dit protocol.
Helder en zorgvuldig
Met het protocol wordt duidelijk vastgelegd op welke wijze de gemeenteraad, het college en de burgemeester omgaan met het opleggen van geheimhouding op informatie. Ook is met het vaststellen van het Protocol voor een ieder duidelijk op welke wijze met geheimhouding wordt omgaan. Het opnemen van regels in een protocol over het opleggen van geheimhouding bevordert een heldere en zorgvuldige besluitvorming, zo stelt het college.
Inzichtelijk
De regels over het opleggen van geheimhouding op schriftelijke en mondelinge informatie vanuit de Gemeentewet en de Wet open overheid zijn ten behoeve van de toepasbaarheid door de bestuursorganen en het ambtelijk apparaat opgenomen in een Protocol. Ook is op deze wijze voor een ieder inzichtelijk op welke wijze de gemeente omgaat met het opleggen van geheimhouding.
Er zijn een aantal nieuwe zaken bij het bestaande protocol gekomen:
-De griffie en collegewerk gaan een lijst bijhouden van stukken waarop geheimhouding is gelegd en hoe lang de geheimhouding nog voortduurt.
-De gemeentesecretaris controleert jaarlijks in maart de horizonbepaling (conditie of termijn met betrekking tot de geheimhouding) en zorgt ervoor dat er een voorstel wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, over het al dan niet handhaven van de geheimhouding.
– Er is een artikel in het Protocol opgenomen waarin is geregeld dat het college en de burgemeester bevoegd zijn om geheime informatie met derden te delen indien de informatie aan de raad verstrekt is.
Weergaven: 31