Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Almelo heeft een principebesluit genomen over de huisvesting van arbeidsmigranten. Zij werkt mee aan het verzoek van Timing Uitzendbureau om voor een periode van maximaal 20 jaar grootschalige huisvesting te realiseren voor 600 arbeidsmigranten op het voormalig perceel van Asito aan de Plesmanweg 24-26 in Almelo. Dit besluit wordt toegelicht in een brief aan de gemeenteraad.
Behoefte
Het vorige verzoek ging om een periode van 10 jaar en daar had de gemeente in principe al haar medewerking aan verleend. Het uitzendbureau heeft inmiddels onderzoek gedaan en zegt dat de periode van tien jaar ’te kort is voor een ‘exploitabele ontwikkeling’. Het college is het daar mee eens: de behoefte aan arbeidsmigranten eindigt niet na 10 jaar.
Deugdelijke verblijfsruimte
Het aantal ongewenste situaties in veel woonwijken in Almelo loopt op (dat ziet de gemeente ook). Zij ziet ook de behoefte bij Almelose ondernemingen aan deugdelijke verblijfsruimte voor hun arbeidsmigranten. Grootschalige huisvestingslocaties, zoals ook in de Almelose Woonvisie is beschreven, bieden hierin een oplossing. Deze locaties bieden een goed alternatief en in combinatie met handhavend optreden tegen illegale verblijfsituaties in de woonwijken kan een verplaatsing van de arbeidsmigrant van de woonwijk naar de grootschalige locatie(s) worden bereikt. Het initiatief van Timing is daarin een eerste stap, zo stelt het college.
1500
“Wij zijn voornemens om niet alleen aan de Plesmanweg, waarover een besluit tot principemedewerking is genomen, maar ook op meerdere locaties in Almelo grootschalige huisvestingslocaties mogelijk te maken om zo op korte termijn voor in eerste instantie ca 1.500 arbeidsmigranten huisvesting beschikbaar te krijgen”, aldus het college.
Zorgvuldig
In het genomen principebesluit zijn voorwaarden opgenomen waaraan voldaan dient te worden bij de verdere uitwerking van het plan. Het is nu aan de initiatiefnemer om aan te tonen dat de ontwikkeling getuigt van een goede ruimtelijke ordening en het beoogde logiesgebouw is in te passen in de omgeving zonder dat belangen onevenredig worden geschaad. In de motivering, zoals deze bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning dient te worden aangeleverd, moet onder meer worden aangetoond dat omliggende bedrijven niet worden beperkt in hun bedrijfsvoering, dat er geen ongewenste verkeerssituaties ontstaan en een goede verblijfskwaliteit in het pand kan worden gegarandeerd. Ook wordt een zorgvuldig participatieproces voorgeschreven.
BOPA-procedure
Uitzendbureau Timing bereidt nu een aanvraag ‘omgevingsvergunning’ voor. Met een BOPA-procedure kan dan voor een periode van 20 jaar worden afgeweken van het omgevingsplan. Aangezien het adviesrecht op basis van de Omgevingswet hierop van toepassing is, wordt in deze procedure bij een volledige ontvankelijke aanvraag nog advies gevraagd aan de gemeenteraad. Het voorstel daartoe kunt u wanneer dat aan de orde is, tegemoet zien. [Burgers, bedrijven en overheden kunnen toestemming vragen om activiteiten in de fysieke leefomgeving uit te voeren door een omgevingsvergunning aan te vragen. Als de activiteit in strijd is met het omgevingsplan, is er sprake van een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA), red].
De raad wordt ook verder in dit proces geïnformeerd. “Met voorliggende brief komen wij tegemoet aan de toezegging om de raad te informeren over de stand van zaken rondom de grootschalige huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten”, aldus burgemeester en wethouders.
Weergaven: 51