Brandbrief Woonbond aan gemeente Almelo: verlaag de huren in de sociale huursector

Leestijd: 4 minuten

De Woonbond wil dat de maximale huurverhoging van 5,5 procent die in december vorig jaar (de zogenaamde herijking 2024) is afgesproken, beperkt wordt tot de inflatie (volgens het CBS is dat 3,3% over 2024). Nu vindt zij deze verhoging voor de sociale huursector onverantwoord. Veel huurders hebben namelijk grote moeite om de huur te betalen en de woonbond vindt het daarom ook niet rechtvaardig dat huurders moeten meebetalen voor nieuwbouw en verduurzaming van woningen. Dit schrijft de Woonbond in een brandbrief aan de gemeenteraad van Almelo

Huurexplosie
Nu is het zo dat woningcorporaties in overleg moeten treden met hun huurdersorganisaties over de maximale huurverhoging. In 2024 hebben veel corporaties dat nauwelijks gedaan. De Woonbond stelt dat echt overleg tussen huurders en verhuurders nauwelijks plaats vindt, ook niet over de huurverhoging.  De Woonbond roept de gemeenteraad van Almelo in een brief op om huurders te steunen en een nieuwe huurexplosie in 2025 te voorkomen. De woonbond vindt dat gemeenten van die huurverhoging kunnen afwijken: de minister stelt namelijk alleen de maximaal toegestane huurverhoging vast.

Nieuwbouw, verduurzaming en leefbaarheid
“Uit de doorrekening van Prestatie Afspraken wordt duidelijk dat corporaties tot 2034 financiële middelen hebben om 95% van hun opgave uit te voeren. Ze kunnen in totaal meer dan 105 miljard euro investeren in nieuwbouw, verduurzaming en leefbaarheid. Verscheidene factoren bepalen op lokaal niveau hoe de financiële situatie van de corporaties is. “Het kan prima zijn dat het in uw gebied financieel wel degelijk mogelijk is om een lagere verhoging dan 4,5% in 2025 af te spreken en tegelijkertijd de opgave op verantwoorde wijze aan te pakken”, zo stelt de Woonbond.

Met spoed
De Woonbond vindt het, zoals boven is gesteld, onrechtvaardig dat huurders moeten opdraaien voor een maatschappelijke opgave met een forse jaarlijkse huurverhoging. Dat is een publieke opgave waar de overheid zelf middelen voor beschikbaar moet stellen. “Wij roepen u op met spoed deze brief (aan de gemeenteraad) te agenderen en het college, eventueel per motie, op te roepen lokaal in te zetten op een lagere maximale huurverhoging en lokaal 3,3% (zijnde inflatie) of minder huurverhoging af te spreken met de corporaties in uw gemeente. Dat is meer dan genoeg”, zo stelt de Woonbond.

“Lokaal kunt u naast de huurders gaan staan en er voor zorgen dat er een lager maximum wordt vastgesteld”, aldus de oproep van de Woonbond aan de gemeenteraad van Almelo.

Wat is de Woonbond?
De Woonbond is een Nederlandse landelijke vereniging voor huurders die 24 november 1990 ontstond uit een fusie van het Landelijk Ombudsteam Stadsvernieuwing (LOS), het Nederlands Verbond van Huurders (NVH) en de Landelijke Organisatie Belangengroepen Huisvesting (LOBH).

De bond ging van start met 110.000 leden, maar vertegenwoordigde in 2024 inmiddels bijna 1,7 miljoen huurders. De overgrote meerderheid van de leden is aangesloten via een plaatselijke huurdersorganisatie of bewonerscommissie. Daarnaast heeft de Woonbond ook persoonlijke leden.

Huurderslijn
Woonbond heeft als doel de (rechts)positie van huurders te verbeteren en richt zich daarvoor vooral op de landelijke overheid en de koepelorganisaties van verhuurders. Als overleg niet het gewenste resultaat oplevert, schroomt de Woonbond niet om de publiciteit te zoeken en actie te voeren. Daarnaast ondersteunt de Woonbond lokale huurdersorganisaties in hun overleg met de verhuurder over het huurbeleid. De bond biedt huurders ook juridische steun, bijvoorbeeld met de Huurderslijn, de telefonische ledenservice waar huurders terecht kunnen met juridische problemen (bron: Wikipedia)

Weergaven: 29