Na een technisch hoogstandje dat weken van voorbereiding vergde, is het onderwaterbeton voor het nieuwe gerechtsgebouw in Almelo succesvol gestort. Inmiddels is de bouwkuip grotendeels leeggepompt en komt de poer van de torenkraan alweer in zicht. De bouw ligt nog altijd op schema, zo laat bouwbedrijf Dura Vermeer weten in hun laatste update.
Duizenden kubieke meters beton onder water
Het storten van de onderwaterbetonvloer – in totaal 2.880 m³ – vond eind juni plaats en duurde maar liefst 30 uur non-stop. De bouwput lag tijdens deze klus onder water om drukverschillen met het grondwater te neutraliseren. Een speciaal betonmengsel voorkwam dat het beton zou ontmengen tijdens het storten op zes meter diepte. Voor het transport van al dat beton werden zo’n 240 mixers ingezet, ondersteund door een schip met grind en 37 trailers cement.
Veel bekijks bij unieke klus
Tijdens het storten werd er aan de rand van de bouwput een speciale publiekstribune geplaatst. Hier konden belangstellenden – waaronder buurtbewoners en vakliefhebbers – een glimp opvangen van dit bijzondere moment, waarbij duikers, kraanmachinisten en betonmixers samenwerkten aan de fundering van het nieuwe gerechtsgebouw.

Gevel mock-up in aanbouw
Naast het leegpompen van de bouwkuip is inmiddels ook gestart met de bouw van een zogenoemde gevel mock-up – een testversie van een deel van de buitengevel op ware grootte. Hiermee kunnen opdrachtgever en bouwers alvast beoordelen of het ontwerp voldoet aan de verwachtingen én of het praktisch uitvoerbaar is. Eventuele verbeteringen kunnen zo vroegtijdig worden doorgevoerd.
Een gerechtsgebouw voor de toekomst
De nieuwe rechtbank aan de Egbert Gorterstraat moet in januari 2028 worden opgeleverd. Het ontwerp – van Paul de Ruiter Architects – combineert duurzaamheid, functionaliteit en een vleugje Twentse gastvrijheid. Het gebouw komt op de plek van de huidige rechtbank en krijgt onder meer 12 zittingszalen, een houten atrium, een cellencomplex en een parkeergarage.
Tot het zover is, blijft de bestaande rechtbank gewoon in gebruik.