Het 67 jaar oude Banisgemaal, aan het eind van de Sluiskade Zuidzijde, nabij het Linkerbruggetje, staat in de steigers. Waterschap Vechtstromen dat het gemaal onder beheer heeft, meldt dat het gebouw op een aantal bouwkundige onderdelen gebreken vertoont.
Stopverf
“Maandag 28 april zijn medewerkers van de firma Wilmink Oosterveld begonnen met het plaatsen van de steigers”, aldus projectleider Norbert Hoekstra. “Dan volgende de voorbereidende werkzaamheden voor het saneren van het asbest. Dat asbest zit verwerkt in het stopverf van de ramen aan de bovenkant van het gebouw. Dat doet een bedrijf dat daarin gespecialiseerd is”, zo meldt Norbert. “Dat gebeurt allemaal in de week van 5 mei”.
Dakconstructie
“Daarna wordt het nieuwe glas aangebracht en wordt er aan het dak gewerkt. De dakconstructie buigt te ver door en die wordt dus vervangen”, aldus de projectleider. (Vechtstromen meldt dat de betonplaten in de dakconstructie slecht zijn en worden vervangen). “En als laatste wordt de buitenkant schoongemaakt en opnieuw geschilderd”, zo meldt Norbert Hoekstra aan Almelo1. “Waarschijnlijk zijn de werkzaamheden vóór de bouwvak klaar. Wij doen overigens alleen het bouwwerk, aan het gemaal zelf hoeft niets gedaan te worden”, zo besluit Norbert.
Niet meer onder water
Dankzij het Banisgemaal is de kans overigens klein dat Almelo in de toekomst te maken krijgt met een overstroming: er zijn in het verleden voldoende maatregelen genomen om te voorkomen dat Almelo, zoals in 1891, 1926 en 1946, onder water komt te staan.
Een meter hoog
In de zuidelijke binnenstad stond het water in de huizen en straten van Almelo soms een meter hoog. Mede door de lage en vlakke ligging van het gebied rondom Almelo, waar diverse beken vanuit heel Twente samenkomen, was dit schering en inslag. In het buitengebied stond zelfs vrijwel jaarlijks landbouwgrond onder water.
Afwatering
Het Banisgemaal en de Doorbraak zorgen er onder andere voor dat de inwoners van Almelo, het laagste punt van Twente, droge voeten houden. Het Banisgemaal werd in 1959 gebouwd, als eerste verbetering van de afwatering. Door de inzet van het Banisgemaal hoefde niet meer al het water via de Weezebeek en Almelose Aa afgevoerd te worden, maar kon het met een capaciteit van 10.000 liter per seconde voor een groot deel worden ‘uitgemaald’ op het kanaal Almelo-Nordhorn.
Het Banisgemaal (met de imposante Stork pomp) is vernoemd naar de heer J. Banis, hij was oud- bestuurslid van het toenmalige waterschap De Regge.

Weergaven: 40