“Voorlopig doen we niets op het gebied van e-steps”. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente aan Almelo1.
“We begrijpen de urgentie van het onderwerp, maar we willen dit opnemen in onze toekomstige mobiliteitsvisie. En e-steps maken daar ongetwijfeld deel van uit”, aldus de zegsman.
Deur nog dicht voor deelstepjes
Sinds 1 juli zijn goedgekeurde elektrische steps in Nederland legaal, maar grote steden houden de deur voor deelstepjes voorlopig dicht. Een rondgang van RTL Z langs de acht grootste gemeenten laat zien dat zorgen over verkeersveiligheid en overlast zwaarder wegen dan de voordelen.
Grote steden willen geen deelsteps
Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Tilburg, Groningen en Almere staan huiverig tegenover het toestaan van deelstepbedrijven zoals Voi of Tier. In Amsterdam maakt verkeerswethouder Melanie van der Horst zich zorgen over de veiligheid: “Meer e-steps erbij is echt het laatste wat we kunnen gebruiken.”
Ook Utrecht wijst naar de toenemende druk op de openbare ruimte. Daar zouden e-steps vooral wandelingen en fietstochten vervangen, iets waar de stad juist niet op zit te wachten.
Eindhoven is de enige grote stad die ruimte lijkt te zien. Daar wordt gewerkt aan één concessie voor alle deeltweewielers, waaronder mogelijk ook e-steps. Toch ligt de focus eerst op deelfietsen en deelscooters.
Eigen e-step nu toegestaan
Particulieren mogen sinds 1 juli met vijf goedgekeurde types e-steps de weg op, mits ze een kenteken hebben. Dat betekent dat er – ook zonder deelplatforms – meer e-steps in het straatbeeld zullen verschijnen. Gemeenten verwachten hierdoor alsnog een toename van gebruik en mogelijk onveilige situaties.
Ook Almelo wordt drukker en gevaarlijker op het fietspad
Hoewel Almelo zich nog niet publiekelijk heeft uitgesproken over de e-step, is duidelijk dat ook hier het verkeer verandert. Steeds meer inwoners rijden op elektrische fietsen, fatbikes, racefietsen, deelscooters of brommobielen. Met snelheden die flink uiteenlopen ontstaat er een mix van voertuigen op het fietspad die niet alleen voor drukte, maar ook voor gevaarlijke situaties zorgt.
Verschillen tussen gemeenten zorgen voor onduidelijkheid
Gemeenten willen zelf bepalen of ze deelsteps toelaten of bepaalde voertuigen juist willen weren. Zowel Amsterdam als Utrecht vraagt daarom om maatwerk in landelijke regelgeving en om meer financiële steun om maatregelen te kunnen nemen.
Steeds voller en gevaarlijker
Voor Almelo betekent dit dat de gemeente zelf zal moeten nadenken over hoe zij wil omgaan met de komst van (deel) e-steps en andere snelle voertuigen op het fietspad. Opgenomen in een mobiliteitsvisie of niet. Zonder beleid dreigen de fietspaden in Nederland steeds voller en gevaarlijker te worden, zeggen verkeersdeskundigen.