De gemeente Almelo heeft een duidelijke en ambitieuze visie over hoe de mobiliteit er rond het jaar 2050 moet uitzien en maakt daarin fundamentele keuzes. De tijden zijn immers veranderd en ook Almelo ontkomt niet aan allerlei moderne en toekomstige ontwikkelingen. Daarvoor zijn nieuwe keuzes nodig, zo stelt het college van B en W.
Ruimte voor voetgangers
Het college neemt daarbij de groeiende stad als uitgangspunt. En groei is nodig om de kwaliteiten van de stad te versterken, maar dat mag niet ten koste gaan van de verkeerskundige doelen. Dat wordt bereikt door de groei In de binnenstad. Die wordt in de eerste plaats ruimte gegeven aan (extra) voetgangers. In de schil daaromheen krijgen vooral fietsers meer ruimte. De groei van het autoverkeer wordt vooral opgevangen op de ringstructuren om Almelo heen.
Stationsgebied
Almelo is een sociale en toegankelijke stad voor haar inwoners en bezoekers, zo stelt het college. In de binnenstad ligt de focus daarom op het verbeteren van de positie van de voetganger. Waar keuzes gemaakt moeten worden bij de verdeling van schaarse ruimte in de binnenstad, krijgt de voetganger voorrang. De ruimtelijke ontwikkelingen nabij het station zorgen ervoor dat het stationsgebied meer tot het centrum gaat behoren: het centrum wordt groter, het gebied met prioriteit voor voetgangers groeit mee.
Netwerken
Drie niveaus in het voetgangersnetwerk worden onderscheiden: 1) een basisnetwerk langs alle wegen en straten, toegankelijk voor alle doelgroepen (obstakelvrij) 2) een hoofdnetwerk van routes met extra kwaliteit in en naar het centrum en binnen de wijken naar belangrijke voorzieningen en bushaltes 3) een groen netwerk in parken en verbindingen met de ‘groene longen’ van de stad.
Beperking
Binnen de binnenring, waar niet overal ruimte is voor vrij liggende fietspaden, kiest het college voor een inrichting van de weg die duidelijk ruimte geeft aan fietsers. Waar de ruimte schaars is, stimuleert de gemeente het gebruik van de fiets, terwijl (doorgaand) autoverkeer wordt beperkt. De ruimte die voor fietsers nodig is, is bepalend voor de ruimte en de snelheid van het autoverkeer.
Voorrang
Opwaardering hoofdroutes voor fietsers: belangrijke fietsverbindingen (hoofdfietsroutes) krijgen een hoger kwaliteitsniveau: een kwaliteit die ligt tussen een fietssnelweg (F35) en de overige fietsroutes. Hoofdfietsroutes zijn vooral verbindingen vanuit (bestaande en nieuwe) woongebieden en regiokernen naar het centrum en de stations. Hoofdfietsroutes krijgen zo veel mogelijk voorrang op autoverkeer of kruisen drukke autowegen ongelijkvloers.
Hoogwaardig
Goede fietsenstallingen zijn essentieel als schakel tussen het fiets- en het loopnetwerk: stallingen sluiten idealiter aan op de hoofdfietsroutes. Bij belangrijke voorzieningen komen voldoende, hoogwaardige stallingen voor verschillende typen fietsen (zoals in de binnenstad, bij stations, scholen en andere voorzieningen waar veel mensen komen).
Knooppunt
Openbaar vervoer is gebaat bij een sterke bundeling van vervoerstromen op assen waar hoogwaardige kwaliteit kan worden geboden. Daarom zet Almelo erop in om de sterke OV-assen verder te versterken. Station Almelo wordt versterkt als (inter)regionaal knooppunt door er veel woningen toe te voegen, het station te vernieuwen en meer functies rondom het station te concentreren of toe te voegen.

Nieuw station
Voor de bus ligt de hoogste prioriteit bij het versterken van de hoofdas tussen het ziekenhuis, via station Almelo richting Mariaparochie. Op deze hoofdas rijden veel bussen. Daarom is hier extra aandacht voor goede en betrouwbare doorstroming van bussen nodig. En goed openbaar vervoer naar nieuwe woon- en werkgebieden. Bij de realisatie van nieuwe woon- en werkgebieden wordt vanaf het begin zo goed mogelijk openbaar vervoer aangeboden. Onderzocht worden de kansen van een nieuw station Aadorp/Aalanderveld (op langere termijn). In overleg met vervoerders, provincie, buurgemeenten en bedrijven zoekt Almelo naar de best mogelijke ontsluiting van nieuwe woon- en werkgebieden.
Overstap
Het wordt gemakkelijker om over te stappen van de ene op de andere vervoerwijzen: de stations zijn de belangrijkste overstappunten. P&R en stallingen voor (deel)fietsen bij treinstations maken het openbaar vervoer geschikt voor reizigers vanuit de regio naar bestemmingen elders in het land (of Duitsland).
Beschikbaar
Hubs (verbindingspunten, red) aan de rand van de stad (bij de A35, de N349 en bij het ziekenhuis) bieden bezoekers van het centrum van Almelo de mogelijkheid om gratis te parkeren en verder naar het centrum te reizen met een bus of een deelfiets. Bushalten zijn aantrekkelijk en toegankelijk. Op belangrijke bushalten komen stallingsplaatsen voor fietsen.
Maatwerk
Vormgeving, functie en gebruik van de weg moeten met elkaar in balans zijn. De positie van de fietsers op de weg is vooral bepalend voor de vormgeving en maximumsnelheid. Alle straten zonder fietsstroken of -paden (woonstraten) krijgen een maximumsnelheid van 30 km/h. Wegen met vrij liggende fietspaden kunnen een maximumsnelheid van 50 km/h behouden. Op wijkontsluitingswegen met fietsstroken is maatwerk nodig: soms kan 30 km/h, soms is 50 km/h beter in verband met de functie voor bussen en nood- en hulpdiensten. (onderzoek heeft dit uitgewezen, red). Almelo kiest binnen de binnenring (in het centrum), zoveel mogelijk voor een maximumsnelheid van 30 km/h: vanwege de veiligheid voor fietsers en voetgangers en om doorgaand autoverkeer te beperken.
Inbreidingslocaties
In het centrum is sprake van sturend parkeerbeleid, om te stimuleren dat mensen zo veel mogelijk met de fiets of openbaar vervoer naar het centrum komen. In de schil daaromheen gaat Almelo uit van beschermend parkeerbeleid: parkeerbeleid om te voorkomen dat oudere wijken steeds voller komen te staan met auto’s die daar niet hoeven te zijn. In de nieuwere wijken en de dorpen blijft parkeren voorlopig ongereguleerd. In nieuwbouwgebieden worden lagere parkeernormen toegepast (bijvoorbeeld gebaseerd op de minimale in plaats van de gemiddelde parkeerkencijfers van het CROW). Vooral bij inbreidingslocaties in of nabij het centrum streeft de gemeente naar duidelijk minder parkeerplaatsen.
Concentratie
Capaciteitsknelpunten op de singelring en de ring van rijks- en provinciale wegen rond Almelo moeten worden opgelost. De binnenring krijgt een belangrijkere functie voor de verdeling van het verkeer naar het centrum om doorgaand verkeer door het centrum te voorkomen. Ook grote landbouwvoertuigen worden meer op de ringwegen geconcentreerd, mits zij qua snelheid ‘mee kunnen komen’ met het autoverkeer.
Innovaties
De gemeente volgt toekomstige ontwikkelingen, sluit daarop aan en zet erop in, wanneer dit kansen biedt om de doelstellingen van deze visie te bereiken. Het gaat daarbij om:
– deelvervoer en buurthubs
– transitie naar elektrisch vervoer
– slimme distributie
– dynamisch verkeersmanagement
– data-gestuurd werken
– slimme wegmarkering en -verlichting
Weergaven: 31