Almelo zit midden in het ‘spaghetti-bord’ van Twente

gisteren om 14:56 3 minuten leestijd

De rekenkamers van dertien Twentse gemeenten, waaronder Almelo, luiden de noodklok over de regionale samenwerking in de regio. Volgens een gezamenlijk onderzoek is die samenwerking niet altijd even transparant – en dat kan gevolgen hebben voor de democratie.

Onderzoek naar invloed gemeenteraad
In Twente werken gemeenten steeds vaker samen, bijvoorbeeld op het gebied van zorg, veiligheid of economie. Maar hoe houden gemeenteraden zicht op wat er precies gebeurt binnen die samenwerkingen? Die vraag stond centraal in het onderzoek van de rekenkamers.

De conclusie: gemeenteraden – dus ook die van Almelo – hebben vaak onvoldoende grip op de besluiten die binnen deze samenwerkingsverbanden worden genomen.

Almelo zit midden in het ‘spaghetti-bord’
Het rapport laat zien dat er maar liefst 87 verschillende samenwerkingen bestaan tussen Twentse gemeenten. Almelo doet mee aan het overgrote deel daarvan. Volgens de onderzoekers is het idee om bestuurlijke drukte tegen te gaan – het beruchte “bord spaghetti” – niet gelukt. “Het bord spaghetti bestaat nog steeds,” zegt één van de geïnterviewde bestuurders.

Minder formeel, minder controle
Sinds het opheffen van de Regio Twente is er geen afname in samenwerking te zien, maar het gebeurt nu vaker informeel. En juist die informele samenwerkingen zijn lastig te controleren voor gemeenteraadsleden. Dat leidt tot beperkte invloed en zicht op besluiten die wél impact hebben op inwoners.

Rijksmonument
Sluis Delden of soms ook sluis Wiene is een van de drie schutsluizen in het Twentekanaal De sluis is gelegen ten westen van de plaats Delden in de buurtschap Wiene. Het verval tussen de verschillende kanaalpanden is 6 meter. De sluis heeft aan beide kanten hefdeuren met een doorvaarthoogte van 6,5 meter en 6,85 meter boven het normale kanaalpeil. De maximale scheepsklasse is hier CEMT-klasse Va. De schutsluis is gebouwd in de jaren dertig bij de aanleg van de Twentekanalen en is een rijksmonument.

Zorgelijk
De informatievoorziening laat te wensen over. Hierdoor lopen gemeenteraden het risico hun belangrijke rol – het stellen van kaders en controleren van beleid – niet goed te kunnen uitvoeren. En dat is zorgelijk voor de democratie, stellen de rekenkamers.

Wat moet er anders?
De rekenkamers doen duidelijke aanbevelingen. Gemeenteraden, ook die van Almelo, zouden beter geïnformeerd moeten worden. Colleges van burgemeester en wethouders moeten daarin een actievere rol spelen. Ook moeten raadsleden meer structureel betrokken worden bij samenwerkingen en moet er meer zicht komen op informele verbanden.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat die samenwerking effectief blijft, zonder nóg meer bestuurlijke drukte.

De Molen van Singraven is een door water aangedreven molen met 3 onderslagraderen op de Dinkel bij Denekamp (gemeente Dinkelland). Op de linkeroever staat de voormalige oliemolen (thans restaurant); op de rechteroever staan een korenmolen en een houtzaagmolen. De watermolen maakt deel uit van het landgoed Singraven.

Handvatten voor Almelo’s gemeenteraad
De gezamenlijke rekenkamers hopen dat hun rapport helpt om de positie van gemeenteraden te versterken. Voor Almelo betekent dit dat de raad actief aan de slag kan met de aanbevelingen, zodat ook in regionale samenwerking de stem van de inwoners goed wordt vertegenwoordigd. Voor wie meer wil weten over het rapport, kan hier terecht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via info@almelo1.nl.