Wethouder Hinnen: “We mogen trots zijn, maar we moeten ook moeilijke keuzes maken”

gisteren om 08:12 3 minuten leestijd

De gemeente Almelo heeft grote stappen gezet de afgelopen jaren, maar er komen ook pittige tijden aan. Dat zei wethouder Jeffrey Hinnen dinsdagavond in de raadsvergadering, bij de presentatie van de nieuwe Perspectiefnota. “Er is veel bereikt, maar nu moeten we ook scherp kiezen. Niet alles kan meer.”

Werk, sport en nieuwe woningen
Hinnen begon zijn verhaal positief: “We hebben meer banen, er zijn minder mensen in de bijstand dan ooit, en er wordt volop geïnvesteerd in de stad.” Hij noemde het nieuwe sportpark, het werk met woningcorporaties in Ossenkoppelerhoek en Kerkenlanden, en de hulp aan organisaties zoals de voedselbank en het Sportbedrijf.

Volgens de wethouder is Almelo op de goede weg, “maar we moeten de stad ook klaar maken voor de toekomst.” Dat gebeurt onder andere met een investeringsagenda: een lijst met plannen die de gemeente belangrijk vindt voor wonen, werken en leven.

Minder geld van het Rijk, dus keuzes maken
Toch klinkt er ook een serieuze waarschuwing. Vanaf 2026 krijgt de gemeente minder geld van het Rijk – het zogeheten ravijnjaar. En dat hakt erin. “Het tekort dat hierdoor ontstaat kunnen we niet zomaar opvangen,” zei Hinnen. “Dat betekent dat we moeten bezuinigen en niet alles meer kunnen doen wat we zouden willen.”

Bezuinigingen in het sociaal domein
Vooral de uitgaven aan zorg en ondersteuning – het zogeheten sociaal domein – kwamen ter sprake. Verschillende raadsleden maakten zich zorgen over wat dat betekent voor inwoners die hulp nodig hebben.

Sandra van Dorsten (CDA) vroeg of de basis nog wel op orde is. “We zijn volop bezig met het verbeteren van onze systemen en werkprocessen,” reageerde wethouder Eugène van Mierlo. “Maar ja, sommige veranderingen gaan inwoners zeker merken.”

Kortere indicaties, andere hulp
Een opvallend punt: de manier waarop zorg wordt toegekend gaat veranderen. “We starten vaker met een kortere of lichtere vorm van hulp,” legde Van Mierlo uit. “Dat heet ‘stepcare’: klein beginnen en later uitbreiden als het nodig is.” Soms wordt juist gekozen voor ‘matchcare’: meteen wat zwaardere hulp, als dat beter past bij de situatie.

De wethouder benadrukte dat dit maatwerk blijft. “We willen doen wat echt nodig is voor de inwoner, maar wel met meer sturing en grip op de kosten.”

“Dat gaan inwoners merken”
Ook jeugdzorg kwam aan bod. De kosten stijgen, terwijl het geld krimpt. De oplossing? Meer hulp thuis in plaats van dure opvang. “Kinderen moeten zoveel mogelijk in hun eigen omgeving geholpen worden,” zei Van Mierlo. “Dat is beter voor het kind én beter voor de portemonnee.”

Elise Klaasen (ChristenUnie) vroeg zich af of er dan bezuinigd wordt op andere dingen, zoals groenonderhoud of de openbare ruimte. Van Mierlo legde uit dat de raad eerder al heeft besloten dat er 13 miljoen aan bezuinigingen uit het sociaal domein moest komen. “Dat is waar we nu uitvoering aan geven. Dat gaat niet zonder gevolgen.”

Wat betekent dit voor de inwoner?
Inwoners van Almelo gaan veranderingen merken. De hulp verandert, er wordt gesneden in sommige budgetten, en ook sportvoorzieningen moeten mogelijk iets inleveren. Zo komt er een bezuiniging van 5% bij het Sportbedrijf. Een deel daarvan wordt gevonden door het vervangen van een dure interim-directeur door een vaste kracht.

Wethouder Van Mierlo: “We doen dit niet lichtvaardig. We zijn goed geïnformeerd door onze ambtenaren en we kijken steeds of maatregelen haalbaar en eerlijk zijn. Maar ja, het wordt soms wel anders dan mensen gewend zijn.”

Binnenkort meer duidelijkheid
De gemeenteraad krijgt binnenkort een zomerrapportage, waarin de stand van zaken wordt toegelicht. Dan wordt ook duidelijk wat de effecten zijn van de plannen die al zijn doorgevoerd in de begroting van dit jaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via info@almelo1.nl.