In de gemeenteraad van Almelo heeft buurtbewoner Janneke Analbers dinsdagavond namens wijkbewoners van Sluitersveld en Rumerslanden een emotioneel pleidooi gehouden voor het behoud van wijkcentrum De Trefhoek. “Het is de ziel van de wijk,” aldus Analbers die benadrukte hoeveel sociale functies het centrum heeft.
“Een trefpunt dat we niet kunnen missen”
Analbers sprak als inwoner én als medewerker van T-zorg dat gebruikmaakt van het wijkcentrum. “Er worden zoveel activiteiten georganiseerd die we niet kunnen missen,” zei ze. “De Trefhoek is toegankelijk voor iedereen. We delen lief en leed. Er wordt gekaart, gekletst, geoefend door muziekvereniging De Eendracht en voor veel ouderen is het koffieuurtje daar één van de weinige sociale contacten die ze hebben.”
Raad stelt vragen, wethouder afwezig
Na haar toespraak mochten raadsleden vragen stellen. Dat leidde soms tot verwarring: de verantwoordelijke wethouder was afwezig en Analbers kon bepaalde vragen niet beantwoorden, zoals over de status van het bestuur of financiële details.
Toch kwamen er veel praktische en inhoudelijke vragen:
-
GroenLinks vroeg naar het resultaat van de lopende crowdfundingsactie.
-
D66 wilde weten of er nog bestuur en vrijwilligers actief zijn (“een stuk of 50”, aldus Analbers).
-
ChristenUnie vroeg hoeveel activiteiten er precies plaatsvinden.
-
Fractie Middelkamp suggereerde dat de gemeente, bij een meningsverschil over de verkoopprijs, gebruik kan maken van drie makelaars om tot een reële taxatie te komen.
-
PvdA riep het college op actief contact te zoeken met de betrokken partijen.
-
CDA stelde dat de bal nu bij de parochie ligt.
Hoop op samenwerking
Analbers wees ook op de centrale rol van de Sint Jorisparochie en sprak de hoop uit dat gemeente en kerk alsnog tot een oplossing kunnen komen. “Het bod van de parochie is veel te laag. We kunnen De Trefhoek gewoon niet missen. Het gaat hier om welzijn van mensen, niet alleen om stenen”, aldus Janneke Analbers.
Curator verplicht tot sluiting
De oproep komt kort nadat bekend werd dat De Trefhoek per direct moest sluiten op last van de curator. De stichting achter het wijkcentrum is failliet verklaard, en het pand is in ieder geval twee weken gesloten terwijl de curator de situatie onderzoekt. Wat daarna gebeurt, is nog onduidelijk.
Politiek blijft verdeeld
De gemeenteraad lijkt welwillend, maar verdeeld. Sommige partijen zien ruimte voor actie, andere leggen de verantwoordelijkheid juist bij de kerk. Wat opvalt: de bereidheid om naar bewoners te luisteren is er, maar zonder een aanwezige wethouder blijven antwoorden voorlopig uit.
Almelo1 blijft het dossier volgen en houdt de ontwikkelingen in de raad en rond het pand aan de Ootmarsumsestraat in de gaten.