Bouwbedrijf Stamsnijder-Homan B.V. start binnenkort met de bouw van 18 appartementen aan de Bornsestraat 36 in Bornerbroek. De gebouwen bestaan uit drie lagen, waarbij er in het voorste gebouw 15 appartementen komen (vijf per laag) en in het achterste gebouw drie appartementen (één per laag). Op vrijdag 13 juni starten onderaannemers met het aanleggen van een bronbemalingsinstallatie.
Straatbeeld
De gebouwen krijgen een bouwhoogte van circa 10 meter, aansluitend bij omliggende bebouwing. De gebouwen passen daarnaast ook qua uitstraling/materialisering in het straatbeeld. Het is bijvoorbeeld wenselijk om de bestaande uitstraling van de voorgevel zoveel mogelijk te behouden. Ook worden de gebouwen voorzien van bruine bakstenen en een zwarte kap, in de vorm van een afgeknot schilddak.
Voor jongeren
De appartementen krijgen een oppervlakte van tussen de circa 40 en 60 m2 en zijn bedoeld voor starters. Het gaat dan ook om betaalbare appartementen in zowel de koopsector (tot max. 175.000 euro) en in de huursector (circa 500 euro per maand). De appartementen beschikken over een kamer, keuken, één slaapkamer en een badkamer. Ook krijgt elk appartementen een balkon. De appartementen zijn primair voor jongeren die economisch of maatschappelijk verbonden zijn met Bornerbroek. In de Vereniging van Eigenaren en de huurvoorwaarden zullen bindingseisen worden opgenomen, zodat dit gewaarborgd blijft.
Shared-living
De appartementen worden gerealiseerd volgens het shared-living concept. Dit betreft een experimentele insteek om betaalbare woningen realiseerbaar te maken. Het shared-living concept houdt in dat er, naast het realiseren van de wooneenheden, faciliteiten gerealiseerd worden waar de jongeren (gezamenlijk) gebruik van kunnen maken. Voorbeelden hiervan zijn de gemeenschappelijke kelder, de 18 afgesloten bergruimten voor persoonlijke opberging, een algemene fietsstalling en de aanschaf van een elektrische auto voor algemeen gebruik voor de bewoners van de appartementen. In eerste instantie wordt er gekozen voor één elektrische auto voor deelgebruik. Mocht tijdens de bewoning blijken dat er behoefte is aan 2 auto’s dan zal er een extra elektrische auto worde aangeschaft.
Weinig betaalbaar
Er is in Bornerbroek een grote behoefte aan betaalbare woningen voor jongeren. Momenteel is er in Bornerbroek namelijk geen aanbod in deze sector. Bij het zoeken van een woning loopt het gros van de starters er tegenaan dat er te weinig betaalbare woningen beschikbaar zijn. Een groot deel van de starters zoekt een koopwoning, daarnaast zoekt een aantal starters een particuliere huurwoning.
Maximum
Uit onderzoek blijkt dat starters zoeken naar koopwoningen tot maximaal 170.000. In het afgelopen jaar is er in Bornerbroek één starterswoning aangeboden, terwijl meer dan 30 jongeren hebben aangegeven binnen nu en drie jaar over een woning te willen beschikken. Naast een gebrek aan starterswoningen in de koopsector, blijkt dat het aantal huurwoningen in Bornerbroek te beperkt is in vergelijking met het aantal woningzoekende jongeren. Huur in de private sector is er nagenoeg niet.
Dorpsvisie Bornerbroek 2016-2025
Eén van de doelstellingen van deze visie is om de Bornerbroekse jongeren een aantrekkelijke woonomgeving aan te bieden, zodat ze de mogelijkheid hebben in Bornerbroek te blijven wonen, en daarmee hun dorp jong houden. Dit wil een groot deel van de jongeren ook erg graag. Dit geldt eveneens voor de oudere inwoners die al of niet extra zorg nodig hebben.
Dankzij provincie
Door de provincie Overijssel is de regeling ‘stimulering wooninitiatieven’ opgesteld. Middels deze regeling heeft de provincie middelen beschikbaar gesteld voor experimenten op de woningmarkt. Deze experimenten zijn erop gericht om uitdagingen binnen de woningmarkt aan te pakken die anders niet aangepakt worden. Het project heeft de provincie via die regeling als pilot bestempeld. Het initiatief past dan ook naadloos in de provinciale doelstellingen.
Bron Gemeente Almelo