10 vragen aan Martijn Heuvelmans, droogte adviseur Waterschap Vechtstromen

vandaag om 09:02 3 minuten leestijd

1) Wat doet een strategisch adviseur?
“Een strategisch adviseur bij Vechtstromen houdt zich met name bezig met beleid- en bestuurszaken en ontwikkelingen op tactisch en strategisch niveau op middellange en lange termijn”.

2) Het is een droog voorjaar tot nu toe. In hoeverre is dat bijzonder?
“We komen in het gebied van Vechtstromen uit een nat najaar en natte winter met de grondwaterstanden goed op peil. Vervolgens hadden we bijna geen neerslag gehad in de maanden maart en april, waardoor we al vroeg te maken hebben met een sterk oplopend neerslagtekort. Dit is bijzonder en komt niet vaak voor (ongeveer eens in de 20 jaar)”.

3) Wat doen jullie als Waterschap Vechtstromen om het water zo lang mogelijk vast te houden?
“We zijn al vrij vroeg (begin maart) begonnen met het vasthouden van water door het waterpeil te verhogen op plaatsen waar dat kon. Op sommige plekken stuwen we het waterpeil nu ook hoger dan normaal. Daarnaast hebben we droogtestuwen geplaatst waarmee we water kunnen vasthouden. Dat zijn kleine stuwtjes in kleine watergangen”.

“Verder voeren we water aan om ons gebied van water te voorzien. Dit water wordt aangevoerd vanuit de IJssel via het Twentekanaal. Niet overal in ons gebied kunnen we water aanvoeren”. 

4) Kun je zeggen of we dit jaar een droge, hete zomer krijgen?
“Nee, dat kunnen we (helaas) niet. De weersvoorspelling voor de komende 7 dagen is het meest betrouwbaar. Als waterschap hebben we wel scenario’s en handelingsperspectief klaarliggen voor als we daarmee te maken krijgen”.  

Waterschapsgebouw (beeld Vechtstromen)

5) Als dat inderdaad zo is, wat kunnen of moeten wij als inwoners van Almelo doen?
“Zuinig en bewust omgaan met (drink)water is dan het credo. Tijdens droogte zijn we geneigd meer drinkwater te gaan verbruiken. Het vraagt dan extra bewustzijn om zuinig te zijn met water”.

6) Is er volgens u sprake van klimaatverandering?
“Er is zeker sprake van een verandering, mede gezien de “records” die we halen. Het wordt steeds warmer en de weersomstandigheden worden extremer: lange perioden van droogte afgewisseld met hevige en grote hoeveelheden neerslag die in korte tijd valt”. 

7) Wat houdt Ruimte voor de rivier in?
“Ruimte voor de rivier is een uitvoeringsprogramma van Rijkswaterstaat, waarbij de grote rivieren zoals o.a. Waal, Rijn, IJssel meer ruimte hebben gekregen, zodat er minder dijken verhoogd hoeven te worden. In ons gebied geven we onze rivieren ook meer ruimte, zodat ze beter bestand zijn tegen de grote hoeveelheden neerslag die door de klimaatverandering vaker vallen”.

8) Worden volgens u de klimaatdoelen in Nederland gehaald?
“Dat is meer een vraag voor de landelijke politiek. Als waterschap hebben we onze eigen doelen gesteld ten aanzien van klimaat en duurzaamheid, die we ook nastreven en willen behalen”.

9) Iets anders is het drinkwater. Hebben we daar in de toekomst voldoende van?
“Het Waterschap gaat niet over drinkwater. Vitens en WMD (Drenthe) zijn de drinkwaterbeheerders in ons gebied. Als waterschap hebben we wel een adviserende en toetsende rol bij drinkwaterwinning. Ook hebben we soms een rol bij het compenseren van de hoeveelheid drinkwater die wordt gewonnen”.

10) Wat is in dat verband uw advies aan de inwoners van Almelo?
“Ga zuinig om met al het water, het is van levensbelang!

Weergaven: 31

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via info@almelo1.nl.