10 vragen aan … Esmaralde Hoorweg van Bloemendroom

vandaag om 13:55 6 minuten leestijd

Bloemendroom van Esmaralde Hoorweg bestaat bijna vier jaar. Aanleiding voor Almelo1 om haar wat vragen te stellen.

1. Hoe is het idee voor De Bloemendroom ontstaan en wat je inspireerde jou om van bloemen je passie te maken?
“Na mijn HBO-studie heb ik 25 jaar als opdrachtgever in de bouw gewerkt. Op een gegeven moment had ik het niet meer zo naar mijn zin en vroeg mijn man waar ik wel blij van zou worden. Ik zei al 20 jaar: een eigen bloemenzaak! En dan een bloemenzaak met een duidelijke visie. En ik denk dat ik over de jaren heen meer foto’s van bloemen heb dan van onze zoon 😉. Dus die passie voor bloemen zit er al even in 😉”.

2. Waarom was juist de monumentale oude slagerij van Mink aan de Ootmarsumsestraat jouw droomlocatie voor de winkel?
“Het pand is sinds 2019 ons eigendom en mijn man zijn pensioen. Als kind ben ik heel vaak langs de winkel gefietst, toen nog de buur van het levendige Café de Tapperij. Bij de koop zagen we duidelijk de potentie van het pand en na een grondige verbouwing, het lekte in de vitrines in de winkel nadat we het tapijt op de 1e verdieping hadden weggehaald, zijn we in het voorjaar van 2021 begonnen met de voorbereidingen voor de winkel. We hebben zoveel mogelijk originele details behouden of teruggebracht. Zo veranderde de winkel van een authentieke slager (dode dieren) naar de winkel die het nu is (levende bloemen). Op 11 september 2021 konden de deuren van Bloemendroom geopend worden”.

3. Wat betekent duurzaamheid voor jou?
“Heel veel! En niet alleen voor wat je eet en drinkt, zoals eten naar de seizoenen of bewust kiezen voor Europese wijnen bijvoorbeeld. Maar ook in het hergebruik van materialen, het kopen van duurzame spullen in plaats van spullen met een korte technische levensduur en het opsnorren van spullen bij kringloopwinkels en op marktplaats. We hebben al zo enorm veel hier in de Westerse wereld! Ook worden de boeketten verpakt in 100% gerecycled en ongeverfd papier in plaats van in plastic èn papier”.

4. Je tuin is enorm (ter grootte van een voetbalveld)—hoe combineer je bloemen uit eigen tuin met die van de veiling?
“Over het jaar heen is het een conjunctuur-beweging: in de winter koop ik alle snijbloemen van de veiling in en hoog zomer, het laatste weekend voor mijn zomersluiting is dat inmiddels traditie, is de winkel volledig gevuld met alleen bloemen van eigen teelt. Maar elk weekend neem ik wel wat mee van ons eigen veld, denk daarbij aan hulst of takken in de winter. De bloemen die ik overigens inkoop van de handel, zijn binnen Europa geteeld”.

5. Hoe zie je de invloed op de natuur in jouw visie op bloemenproductie — en hoe vertaalt zich dat in je winkel?
“Binnen de handel heb je reguliere bloemen en biologische bloemen. Als ik de keuze heb voor dezelfde bloem tussen de reguliere teelt of biologische teelt, dan kies ik voor het laatste. Bij de teelt van mijn eigen bloemen gebruik ik helemaal geen bestrijdingsmiddelen: geen chemische en geen natuurlijke. Als een soort bijvoorbeeld luis heeft, probeer ik natuurlijke vijanden te lokken (zoals vogelhuisjes voor mezen die luizen eten), maar dan gaat de bloem niet mee naar de winkel. Ik denk dat de natuur daar het meest blij van wordt”!

6. Tweedehands vazen: dat is een bijzonder initiatief. Hoe reageren klanten hier op?
“Vooral heel leuk, want de keuze aan vazen bij mij is enorm breed! En klanten waarderen het als je uitlegt wat een vaas bijzonder maakt. Zo staan er gesigneerde items in de winkel van de grote glashuizen, maar kun je ook voor eenvoudigere vazen bij mij terecht. Voor elk wat wils! We zijn vaak op zoek naar mooie items en ik wil geen nieuw geproduceerd glaswerk toevoegen aan de kringloopcirkel. En ik vind het ook altijd leuk als klanten een vaas kiezen en daar bloemen bij willen hebben”.

7. Wat vind je het mooiste aan werken in dit historische pand?
“De klanten die melden dat ze herinneringen hebben aan Bart Mink en ‘er altijd kwamen’. Of klanten die de historie van het pand niet kennen, midden vorige eeuw was het al een slagerij (Assink), en door het hakblok, de vleeshaken, de koelcel, de tegeltableaus (!), etc. er ter plekke achter komen dat het een slagerij is geweest. Het is allemaal enorm oud en niet alle tegels zitten meer even vast, maar het is echt een zeer sfeervol pand en heeft – in mijn optiek- het mooiste portiek van Almelo”!

8. Ben je betrokken bij evenementen zoals de Open Monumentendag? Je winkel zit immers in een monumentaal pand.
“Op de dag van opening op 11 september 2021 hebben we de aandacht gekregen vanuit de organisatie van de Open Monumentendag in Almelo. Veel mensen kwamen die dag daarom een kijkje nemen. Sindsdien hang ik elk jaar mijn Open Monumentendag-vlag op tijdens de zaterdag van dat weekend. Maar ook daarbuiten mogen mensen zich vrij voelen om binnen te komen kijken. Ik vind niets leuker dan mensen die voor de etalage staan te kijken en wijzen, binnen uit te nodigen. Ze gaan altijd met een glimlach weer de deur uit”.

9. Hoe belangrijk is lokale betrokkenheid voor je—bijvoorbeeld samenwerking met Almelose kunstenaars of lokale leveranciers?
“Voordat de winkel openging hebben 2 Almelose kunstenaars hun werk mogen etaleren: Maaike Nijhuis (keramiek) en Piet Amweg (beeldhouwwerk). Daar kregen we leuke reacties op”!

“Het is mooi hoe je via Social Media zoals Instagram van Facebook lokaal contact legt. Ook hoe je zelf een ander kan helpen of dat iemand anders aan jou denkt. Soms zijn het kleine dingen zoals het apart houden van bubbeltjes folie wat voor de ander afval is, maar voor mij het materiaal waarmee ik het mooie glaswerk veilig meegeef. Ook klanten brengen soms glaswerk langs wat anders naar de kringloopwinkel zou gaan. Verder koop ik graag lokaal mijn zaden, planten en knollen, zowel bij kwekers als bij particulieren”.

10. Wat zou je klanten willen meegeven over bewust consumeren of bloemen kopen ?
“Dat ze bewust bloemen kopen én geven! Ik heb vaak klanten in de winkel die bloemen hebben gekregen, maar er helemaal niet blij mee zijn en ‘het boeket helemaal uit elkaar hebben gehaald’ en het blad weg hebben gegooid. Ik vind het oprecht heel jammer dat alle tijd en energie voor dat boeket niet het gewenste resultaat oplevert. Ondanks de beste bedoelingen van de gever”.

“Vraag eens bij je bloemist waar de bloemen vandaan komen en of ze biologische bloemen verkopen. Want als de consument ernaar vraagt, kunnen we aan het einde van de keten wat in gang zetten voor aan het begin. En zo is gelukkig al een hele beweging op gang met biologische kwekers, mooie pluktuinen en -steeds meer- bloemisten die ook biologische bloemen aanbieden”.

“En ik zeg het vaak genoeg: al zet je maar één mooie bloem op een mooie vaas”!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via info@almelo1.nl.